Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 18-3-2024

Groot nieuws: vandaag stappen we naar de rechter! Niemand minder dan de Europese Commissie wordt uitgedaagd, want zij komt haar beloftes voor de dieren niet na.

Wat is er aan de hand?

Als reactie op ons Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’, beloofde de Europese Commissie voor eind 2023 met een wetsvoorstel te komen, waardoor de kooien voor onder andere varkens, kippen en kalfjes uit de veehouderij zouden verdwijnen.

Maar de deadline is nu verstreken en over het kooiverbod wordt gezwegen. Politici lijken te zwichten voor de sterke lobby van de industrie. Dit is niet alleen een ramp voor de dieren, maar ook een klap in het gezicht van de democratie. De burgers die onder leiding van Compassion in World Farming het burgerinitiatief startten, stappen nu naar de rechter.

Kom in actie

Jij kunt meehelpen: laat je horen en deel onze video! Dat kan gemakkelijk met de knoppen hieronder.

Lege kooien, geen lege beloftes

Dieren in kooien

Honderden miljoenen dieren zitten opgesloten in kooien in de Europese vee-industrie. Moedervarkens zitten vastgeklemd tussen stalen stangen en kunnen amper voor hun biggetjes zorgen. Kippen en konijnen slijten hun hele leven in kale draadgazen kooien. En piepjonge kalfjes worden in hun eentje opgesloten. De dieren hebben geen enkele ruimte om zichzelf te zijn en lijden vreselijk.

Maar liefst 1,4 miljoen Europeanen tekenden het Europees burgerinitiatief voor een einde aan alle kooien voor varkens, kippen, konijnen, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen. Ook uit opinieonderzoek van de Europese Commissie zelf blijkt dat overgrote meerderheid (89%) van de Europeanen een verbod op kooien in de veehouderij wil. De Europese Commissie moet nu haar beloftes aan de burgers en aan de dieren nakomen.

Geert Laugs, Nederlands lid van het burgercomité en directeur van CIWF Nederland:

De Europese Commissie beloofde de EU-burgers een verbod op kooien. Ze heeft niet alleen de mensen in de steek gelaten, maar ook de 300 miljoen dieren die nog steeds dagelijks lijden in kooien. Er is geen rechtvaardiging voor verder uitstel.

Wij hebben deze "Stop de kooien - End the Cage Age" rechtszaak tegen de Commissie aangespannen namens de dieren die geen stem hebben en namens de miljoenen EU-burgers die deze wetgeving hebben gesteund, omdat ze dachten dat een Europees burgerinitiatief een echt democratisch instrument zou zijn dat hen meer invloed zou geven op de EU besluitvorming. We zullen niet stoppen voordat elke kooi leeg is.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).