Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 27-3-2024

Paling videospot in winkelcentra

Deze week is onze videospot over de paling te zien in vier grote winkelcentra door het land. Tienduizenden mensen worden opgeroepen in actie te komen en geen paling te eten om het dier te redden. De paling wordt namelijk ernstig met uitsterven bedreigd. Als we nu niet in actie komen, kunnen we het dier voor altijd verliezen, waarschuwen wetenschappers.

De videospot is te zien op 63 schermen in de winkelcentra Zuidplein in Rotterdam, Paddenpoel in Groningen, Dukenburg in Nijmegen en Stadshart in Amstelveen.

De videospot in winkelcentra

Wij roepen de minister op een einde te maken aan de palingvangst en de ‘palingkweek’ om het dier te redden. Help ook mee en teken de petitie!

De paling videospot

Action Icon
Red de Paling

Vind jij ook dat er een einde moet komen aan de jacht op deze bedreigde diersoort? Teken dan de petitie voor een stop op de palingvisserij en ‘palingkwekerijen’.

ik doe mee
2. Red de Paling

Wie is de paling?

De paling hoort bij Nederland. Maar heb jij je wel eens afgevraagd wie de paling eigenlijk is? Wat doet hij op een dag, wat vindt hij leuk, hoe gedraagt hij zich? De paling is de vierde uit het onze reeks ‘Wie is de vis?’, waarin we de 11 meest gegeten vissen en schaaldieren een gezicht geven. Wist jij bijvoorbeeld dat de paling meermaals in zijn leven van gedaante verandert, over duizenden kilometers de weg naar huis kan terugvinden en zelfs over land kan bewegen?

Wie is de paling?

Nederland kampioen palingleed

Ondanks dat de paling ernstig met uitsterven wordt bedreigd, is de visserij nog altijd toegestaan. Nederland is bovendien kampioen palingleed. Niet alleen worden er volwassen palingen gevangen, maar ook is ze verantwoordelijk voor de vangst van miljoenen babypalingen (glasalen) die verdwijnen in ‘palingkwekerijen’ waar ze worden vetgemest en gedood. Nederland is de grootste palingvisser en ‘palingkweker’ van Europa. In de ‘kwekerijen’ (of beter: houderijen) leeft de van nature solitaire paling in een overvolle, kale bak met duizenden anderen. Hij heeft geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag en het dierenleed is zeer ernstig. Wij voeren campagne voor een einde aan de palingvisserij en ‘palingkweek’. Lees meer over onze campagne Red de paling.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).