Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 21-12-2023

We kijken terug op een bijzonder jaar. Een jaar met successen en soms ook teleurstellingen. Een jaar waarin we samen met onze supporters in Nederland en daarbuiten heel hard hebben gestreden en belangrijke stappen hebben gezet voor de dieren.

Wij willen iedereen die meehielp door een petitie te ondertekenen, ons nieuws te delen, te doneren of als vrijwilliger bij een actie heel hartelijk danken voor de steun! Samen gaan we door voor een beter leven voor de miljarden dieren in de vee-industrie.

Hieronder vind je een overzicht van de hoogtepunten van het afgelopen jaar.

Wil je meer informatie over wat Compassion in World Farming wereldwijd bereikt heeft? Bekijk dan ons internationale overzicht en het blog van onze CEO Philip Lymbery.

In actie tegen kooien

Stop de kooien demonstratie in Brussel - CIWF

Ook dit jaar voerden we uitgebreid actie voor een einde aan het gebruik van kooien voor de miljoenen kippen, varkens, konijnen, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen in de vee-industrie. Naar aanleiding van ons Europees burgerinitiatief beloofde de Europese Commissie voor het einde van 2023 met plannen te komen voor een einde aan het gebruik van kooien. Maar deze plannen laten helaas nog altijd op zich wachten.

Daarom trokken we naar Brussel en voerden we actie om de Commissie op te roepen haar beloftes na te komen. Het burgercomité – de officiële organisatoren van het burgerinitiatief – overweegt juridische stappen. Natuurlijk geven wij niet op en samen met onze supporters gaan we door tot de kooien verdwenen zijn.

135.000 mensen voor moedervarkens

CIWF overhandigt de moedervarkenpetitie aan minister Adema

Ruim 135.000 mensen tekenden onze petitie voor een einde aan het gebruik van kooien voor moedervarkens in Nederlanders. Wij brachten de handtekeningen naar Den Haag en overhandigden ze aan landbouwminister Adema.

Bijna een miljoen moedervarkens in Nederland worden wekenlang vastgeklemd tussen stangen, waar ze amper voor hun kleintjes kunnen zorgen. Vanwege het schrijnende dierenleed deden verschillende Europese landen deze kooien al in de ban. Nederland moet volgen. De minister beloofde nog geen einde aan de kooien, dus onze campagnes gaan door.

Veel minder dieren en alle dieren buiten

In het kleine Nederland worden extreem veel dieren gehouden: we zijn het meest ‘veedichte’ land ter wereld. Dat leidt niet alleen tot massaal dierenleed, maar heeft ook grote impact op de natuur.
Het is daarom heel belangrijk dat we omschakelen naar een veel kleinere en diervriendelijkere veehouderij.

De provinciebesturen hebben grote invloed op de veehouderij in Nederland. Daarom hingen we terwijl de nieuwgekozen provinciepolitici onderhandelden over hun plannen posters op in de provincies waar de meeste dieren worden gehouden: Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en Overijssel. Ook waren onze radiospots te horen en stuurden we de politici gigantische varkenskaarten. Deze actie werd 100% mogelijk gemaakt door iedereen die de crowdfunding steunde!

Octopuskwekerij in de VS gesloten

Close-up van octopus in water

De enige octopuskwekerij in de Verenigde Staten, op Hawaii, moet zijn deuren sluiten. Het centrum presenteerde zich als toeristische attractie en onderzoekscentrum, maar bleek experimenten uit te voeren om octopussen te kweken voor vlees en inkt. De sluiting komt na de publicatie van ons octopusrapport dat wereldwijd aandacht kreeg, ons protest en dat van andere organisaties. Een belangrijk succes!

Ondertussen zijn er plannen om de eerste commerciële octopuskwekerij ter wereld te bouwen op de Canarische Eilanden. Er zouden jaarlijks 1 miljoen octopussen worden gehouden in kale bakken, waar deze hyperintelligente, gevoelige dieren geen enkele ruimte hebben voor hun natuurlijk gedrag. Het zou leiden tot ernstig dierenleed en milieuschade. Wetenschappers raden de ontwikkeling van deze nieuwe vorm van vee-industrie dan ook af. Wij voeren actie bij de Spaanse overheid en in Brussel voor een verbod op de kweek. Tienduizenden mensen stuurden een protestmail naar de Spaanse autoriteiten.

Jij kunt ook meehelpen. Stuur nu een protestmail en stop de octopuskwekerij!

Varkensleed in de bioscoop

Dankzij de steun van iedereen die meedeed met de crowdfundingactie draaide onze bioscoopspot twee wekenlang in bioscopen door het hele land. We lieten het leed van de varkens in de vee-industrie zien en riepen op te kiezen voor een kleinere, diervriendelijkere veehouderij bij de landelijke verkiezingen.

Op social media werd de spot door 1 miljoen mensen bekeken. Kiezers werden zo naar onze website geleid waar te zien was hoe diervriendelijk de programma’s van de diverse politieke partijen zijn.

Undercover in viskwekerijen

 

Wij gingen undercover en filmden het leven van forellen in Poolse forelkwekerijen. Wat we aantroffen was vreselijk. Dieren hebben in de overvolle, kale bakken geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag. We zagen zieke vissen in smerig water, dieren die bij bewustzijn worden opengesneden en de ogen worden uitgestoken. Alle dieren sterven een stressvolle, pijnlijke dood.

De forel is de meest gehouden vis in Europese kwekerijen. En helaas komt dergelijk dierenleed ook voor bij kwekerijen van andere vissoorten. Er bestaat namelijk vrijwel geen wetgeving die het welzijn van vissen beschermt. Daarom voeren wij campagne in Europa en Nederland voor betere regels voor vissenwelzijn.

Nieuw vissenrapport gepresenteerd

Cover rapport 'Naar duurzame Europese aquacultuur' door CIWF

Wij presenteerden dit jaar in het Europees Parlement ons nieuwe rapport waarmee we Europese beleidsmakers oproepen om te schakelen naar een duurzame aquacultuursector. De aquacultuur leidt namelijk niet alleen tot ernstig dierenleed, maar belast ook het milieu en de natuur.

Vissen in kwekerijen worden massaal gevoed met vissen uit de zee, waardoor de kweek een nog grotere druk legt op de al overbeviste zeeën. Een duurzame aquacultuur bestaat onder andere uit algenkweek. Ook in Nederland werd het rapport goed ontvangen: minister Adema reageerde uitgebreid op onze punten en zegt zich in te willen zetten voor duurzame aquacultuur in Europa.

Wie is de vis?

Infographic over de haring

In onze nieuwe reeks Wie is de vis? geven we aandacht aan de 11 meest gegeten vissoorten en schaaldieren. We geven de dieren een gezicht en laten iedereen kennismaken met de bijzondere eigenschappen van de dieren. Ook laten we de problemen zien die samengaan met het eten van het dier. Want achter elke vis op je bord schuilt een verhaal van dierenleed en andere duurzaamheidsproblemen.

Succes tegen verre veetransporten

Schapen in een wei

De Britse Koning Charles heeft in zijn troonrede laten weten dat er een voorstel komt om een einde te maken aan de veetransporten vanuit Groot-Brittannië naar het buitenland. Een geweldig succes! Onze Britse CIWF-collega’s hebben hiervoor jarenlang actiegevoerd voor en achter de schermen.

Daarnaast organiseerden we op 14 juni voor de achtste maal de internationale actiedag tegen verre veetransporten. Mensen over de hele wereld kwamen in actie en gingen de straat op. Ook werden er honderdduizenden online actiekaarten gestuurd naar Europese landbouwministers met de vraag om een einde te maken aan de verre veetransporten.

In december presenteerde de Europese Commissie haar voorstel om het dierenwelzijn bij veetransporten te verbeteren. Helaas gaat dit voorstel lang niet ver genoeg. Er zijn enkele verbeteringen voor de dieren, maar de vreselijke transporten naar verre landen buiten Europa mogen gewoon doorgaan. Onze acties blijven dus ook doorgaan.

Wij bestaan 25 jaar!

Teamfoto CIWF Nederland voor 25 jarig bestaan

2023 was om veel redenen een bijzonder jaar. Zo vierde Compassion in World Farming Nederland haar 25e verjaardag! We haalden herinneringen op van 25 jaar actievoeren en trakteerden op lekkere plantaardige taart(recepten).

Dat wij al 25 jaar in actie komen voor de dieren kan enkel en alleen door de steun van onze supporters. Wij willen alle dierenvrienden nogmaals heel hartelijk bedanken. Samen gaan we ook in het nieuwe jaar strijdvaardig door voor de dieren!

 

Wil jij meehelpen om van 2024 ook een succesvol jaar voor de dieren te maken? Steun ons werk dan vandaag met een (extra) donatie.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).