Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 7-12-2023

Er is niets fijners in deze tijd van het jaar dan lekker op de bank kruipen met een mooi verhaal. Wij hebben voor jou een aantal van onze favoriete films, boeken en podcasts over de dieren, voedsel en de aarde op een rijtje gezet. Veel kijk-, luister- en leesplezier!

Inspirerende lees- kijk- en luistertips

Chimp Empire

Poster documentaire Chimp Empire

Chimp Empire is een inspirerende en prachtig gefilmde documentaire die een groep chimpansees in Oeganda volgt. Je ziet hoe ze samenwerken om voedsel te vinden, maar ook hoe ze elkaar bevechten om dominantie te behalen.

Laura, digital campaigner: "Wat de documentaire bijzonder maakt, is dat de chimpansees individueel in beeld worden gebracht, waardoor je ze leert kennen als unieke persoonlijkheden met een eigen karakter. De documentaire geeft heel mooi weer dat chimpansees meer op ons lijken dan we denken en dat ze, net als wij, intelligente en sociale dieren zijn met een complex leven. Echt een aanrader voor een uniek kijkje in het leven van chimpansees."

Te kijken op Netflix.

 

Het boek van hoop

Bookcover 'het boek van hoop'

'Het boek van hoop: levenslessen voor een mooiere toekomst’ van Jane Goodall en Douglas Abrams is een hartverwarmend boek met mooie anekdotes van de bekendste apenonderzoeker ter wereld Jane Goodall.

Jade, fondsenwerver: "Als ik de (digitale) krant lees, is het soms moeilijk om positief te blijven. Klimaatverandering, oorlog, dierenleed, ontbossing, ga zo maar door. In ‘Het boek van hoop’ vertelt Jane Goodall ons waarom we hoopvol kunnen zijn. Zij doet dat aan de hand van prachtige verhalen uit haar eigen veelbewogen leven en hanteert hierbij vier thema's: het ongelooflijke menselijke intellect, de veerkracht van de natuur, de kracht van jongeren en de onverwoestbare menselijke geest. Een ideaal boek als je houdt van natuur, dieren en mensen maar soms een beetje de hoop verloren bent."

 

Studio Plantaardig

Studio plantaardig

In deze tweewekelijkse podcast gaat Esther Molenwijk in gesprek met experts over de transitie naar een meer plantaardig samenleving. 

Geert, directeur: "In deze podcast van Esther Molenwijk volg je niet alleen het laatste nieuws over eten waar geen dier aan te pas komt, er zijn ook boeiende en soms diepgravende interviews met allerlei mensen die zich inzetten voor een diervriendelijker voedselsysteem. Zo spreekt ze met ex-boer Jaap Korteweg, die bekend werd als de 'Vegetarische Slager' en nu werkt aan 100% plantaardige, maar echte melk. Ze interviewt Dos Winkel: duiker, onderwaterfotograaf en oprichter van de Sea First Foundation en gaat op bezoek bij 3 slagerszonen die alle drie op hun eigen manier stappen aan het maken zijn richting vega(n)."

Te beluisteren via de website en je podcastapp.

 

 

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda

In dit boek van Bibi Dumon Tak houden dieren spreekbeurten over andere dieren. Annemarie, campaigner: "Wat vertelt een poetsvisje als hij een spreekbeurt zou houden over een haai? Of een merel over een halsbandparkiet? En de mol over de langpootmug? De spreekbeurten van de dieren zijn ontzettend grappig, verrassend en bere-interessant. Erg leuk om kinderen voor te lezen, maar ook voor volwassenen een groot plezier. En je leert ook nog eens een boel over de dieren!"

Te leen als e-book bij de Online Bibliotheek en te koop bij onder andere Bruna.

 

De grootste beschaving ter wereld

De documentaire 'The largest civilisation in the world' geeft een fascinerende inkijk in de wereld van een piepklein diertje dat we allemaal kennen, maar waar we weinig van weten: de mier.

Geert, directeur: "Geloof jij het? Is er op aarde echt een beschaving die tientallen miljoenen jaren oud is, die bovendien meer dan 10 miljoen maal zoveel levende wezens telt dan er mensen op aarde zijn? Toch is het waar en deze film laat zien welke onvermoede eigenschappen deze dieren hebben. Ze leren van elkaar, zorgen voor elkaar en werken samen, op zoek naar voedsel. Maar dat is nog lang niet alles, ze doen zelfs aan landbouw! Het is verrassend te zien hoezeer hun samenleving op die van mensen lijkt!".

The Largest Civilization in The World, te zien op Youtube.

 

Een vlecht van heilig gras

Vlecht Van Heilig Gras 790X1200 (1)

Laura, digital campaigner: ‘‘'Een vlecht van heilig gras’ is een prachtig boek van Robin Wall Kimmerer, een Mohawk-botanicus en milieuwetenschapper, dat mijn kijk op de natuur voorgoed heeft veranderd. In dit inspirerende boek verbindt zij wetenschap en inheemse tradities om een geheel nieuwe kijk op de natuur te bieden.

Het boek zet je aan het denken over de relatie tussen mens en natuur en laat zien dat we niet tegenover elkaar staan, maar onderdeel zijn van een groter geheel. Echt een must-read voor iedereen die geïnteresseerd is in de natuur, duurzaamheid of inheemse culturen."

Te leen als e-book en luisterboek bij de Online Bibliotheek en te koop bij onder andere Bruna.

Leo de hagedis

Leo de hagedis zit al 74 jaar in een klaslokaal samen met zijn beste vriend Squirtle de schildpad. Leo voelt zijn einde naderen en vindt hierdoor bij toeval een nieuwe levensmissie: hij wil alle kinderen helpen met hun problemen en onzekerheden. Jade, fondsenwerver: "Een hilarische en vertederende animatiefilm voor jong en oud. Heerlijk tijdens de kerstdagen, met een dekentje en wat lekkers op de bank!"

Te zien op Netflix.

 

Waarom vissen niet bestaan

Cover waarom vissen niet bestaan

Het boek van Lulu Miller vertelt het verhaal van een van de belangrijkste ontdekkers van vissoorten, David Starr Jordan. Een gedreven man die zich door geen enkele tegenslag, hoe groot ook, uit het veld liet slaan. Geïnspireerd door zijn vastberadenheid en zelf op zoek naar zin in haar leven duikt schrijver Lulu Miller in het levensverhaal van Jordan.

Annemarie, campaigner: "Miller’s zoektocht is er van avonturen (zelfs een moordmysterie komt voorbij), van wetenschappelijke ontdekkingen en van zwarte bladzijdes in de geschiedenis. Maar bovenal is het een prachtig persoonlijk verhaal met humor en ontroering, over doorzetten, over orde vinden in een wereld van chaos en over de zo bijzondere dieren die vissen zijn. Een van de mooiste boeken die ik dit jaar las!"

Te leen in de Online Bibliotheek en te koop bij onder andere Bruna.

 

Lenna Omrai

Lenna Omrani, food blogger

Geen film, boek of podcast, maar een interessant persoon om te volgen. Lenna Omrani is ondernemer, ex-topsporter en auteur van twee vegan kookboeken. Dineke, supporterservice en administratie, volgt Lenna: "Recepten om van te smullen! Plantaardig, eenvoudig en gezond."

Volg Lenna Omrani op instagram of bekijk haar website.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).