Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 1-11-2023

Zieke vissen in smerig water, dieren die bij bewustzijn worden opengesneden en de ogen worden uitgestoken: ons nieuwe undercoveronderzoek naar dierenwelzijn in vier Poolse forelkwekerijen toont zeer ernstig dierenleed. De forel is de meest gekweekte vis in Europa. Wij roepen de Europese Commissie op specifieke wetgeving in te voeren om het welzijn van vissen te beschermen.

Bekijk hieronder het onderzoek. Let op, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden. Actrice Zoë Wanamaker sprak de video in.

Jij kunt ook de vissen helpen. Kom op creatieve manier in actie door een tekening te maken voor de Europese politici.

 

Groot dierenleed in kwekerijen

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland:“Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emotie. Zo moeten we hen ook behandelen. In Europa worden deze dieren consequent uitgesloten van bescherming en het dierenleed in kwekerijen is weerzinwekkend. Het is de hoogste tijd dat Europa deze dieren ziet voor wie ze zijn en hun de bescherming biedt die zij verdienen.”

Het onderzoek toont ernstige dierenwelzijnsproblemen: de dieren hebben in de overvolle, kale bakken geen enkele ruimte voor natuurlijk gedrag, velen zijn gewond of lijden aan ziektes, waaronder schimmelinfecties. De dieren raken verstikt of verdrukt in volle plastic bakken. Elektrische apparaten om de vissen te verdoven waren niet effectief en de schokken leidden tot meer pijn. Sommige dieren werden levend verpakt.

Jaarlijks worden in de EU tot 1,2 miljard vissen van verschillende soorten gehouden in soortgelijke kwekerijen. In Nederlandse kwekerijen worden jaarlijks naar schatting zo’n 13,7 miljoen vissen gehouden. Buiten de verplichte verdoving voor paling zijn er vrijwel geen regels om het welzijn van vissen in Nederlandse kwekerijen te beschermen, en het dierenleed is zeer ernstig1. Ook ontbreken Europese regels.

In 2020 heeft de Europese Commissie toegezegd de wetgeving op het gebied van dierenwelzijn, inclusief voor vissen, te herzien om deze in lijn te brengen met het wetenschappelijk inzicht dat ook vissen gevoel en bewustzijn hebben en pijn kunnen lijden. Ondanks deze beloften heeft de Commissie tot nu toe nagelaten om nieuwe wetsvoorstellen voor dierenwelzijn te publiceren.

MEER WETEN?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor de dieren in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen en andere waterdieren. Lees hier alles over onze campagne.

1. https://ciwf.nl/kweekvisrapport

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).