Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 9-11-2023

De verkiezingen op 22 november zijn cruciaal voor miljoenen dieren in Nederland. Onder andere vanwege de stikstofcrisis moet de veehouderij veel kleiner en veel diervriendelijker. Dat is beter voor de dieren, de natuur en voor ons allemaal.

Lees ook het opiniestuk 'Campagnetijd: vergeten we dieren en stikstof?' van onze directeur dat op Joop verscheen.

In de huidige industriële veehouderij zitten miljoenen dieren opgesloten in volle kooien, hokken en stallen. Ze hebben heel weinig ruimte voor hun natuurlijk gedrag en het dierenleed is groot. Zo wordt bij biggetjes het staartje afgeknipt, liggen moedervarkens wekenlang vastgeklemd tussen stalen stangen en staan kippen en konijnen in krappe kooitjes op draadgaas dat in hun pootjes snijdt. Het zijn slechts enkele voorbeelden van het ernstige leed.

Daarnaast leidt de huidige vee-industrie tot milieuvervuiling (denk aan stikstof), biodiversiteitsverlies, grote uitstoot van broeikasgassen, draagt ze bij aan klimaatverandering en leidt ze tot gezondheidsrisico’s (denk aan Q-koorts).

Sommige partijen maken zich dan ook sterk voor een kleinere en diervriendelijkere veehouderij, andere proberen dit juist tegen te houden.

Wil jij weten hoe de verschillende partijen denken over dieren en de toekomst van de veehouderij? Bekijk dan ons overzicht van standpunten van de politieke partijen.

Bekijk dan ons overzicht van de standpunten van de politieke partijen.

Wat zeggen de partijprogramma's over de veehouderij

Varkensfilm in de bioscoop

Heb je ‘m al gezien? Vanaf 9 november is onze varkensspot in bioscopen in heel Nederland te zien! Met de spot vragen we aandacht voor het leed van de varkens en roepen iedereen op te stemmen voor een veel kleinere en diervriendelijkere veehouderij. Wellicht ben je hem ook wel online tegengekomen.

 

Actrice en dierenvriend Miryanna van Reeden sprak belangeloos de spot in.

Deze actie werd 100% mogelijk gemaakt door iedereen die de crowdfundingactie steunde. Bekijk hier de lijst van 28 bioscopen waar de spot te zien is.

Hulp bij gesprekken over de veehouderij

In de loop naar de verkiezingen zul je misschien vaker met je omgeving praten over de veehouderij en de dieren. Soms kunnen gesprekken lastig zijn, wanneer er argumenten worden opgeworpen die juist klinken, maar het in werkelijkheid niet zijn.

Mockup van flyer om gesprek aan te gaan over dierenwelzijn

Om je te helpen hebben wij een handige flyer gemaakt waarin we een aantal veelgehoorde bezwaren tegen een kleinere, diervriendelijkere veehouderij op een rijtje hebben gezet en argumenten om de discussie mee aan te gaan.

Download hier de flyer en ga het gesprek aan, want het is heel erg belangrijk dat deze verkiezingen zoveel mogelijk mensen kiezen voor een betere toekomst voor de dieren.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).