Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 2-11-2023

De verkiezingen op 22 november zijn cruciaal voor miljoenen dieren in Nederland. De veehouderij moet veel kleiner en veel diervriendelijker. Sommige partijen maken zich hier sterk voor, andere proberen dit juist tegen te houden.

Het is daarom heel erg belangrijk dat je gaat stemmen. Om een beeld te krijgen van hoe de verschillende politieke partijen denken over de dieren en de toekomst van de veehouderij, hebben we een overzicht gemaakt van enkele standpunten. Het overzicht is niet bedoeld als een stemadvies, maar een hulp waarmee jij jouw keuze mede kunt bepalen.

We hebben de partijprogramma’s van 17 partijen onderzocht op de volgende punten:

 1. Spreekt de partij zich duidelijk uit voor een einde aan de huidige industriële veehouderij, die zo schadelijk is voor dieren, mensen en natuur?
 2. Wil de partij een duidelijke vermindering van het aantal dieren in de veehouderij? Dat is noodzakelijk om de stikstofcrisis op te lossen, maar ook belangrijk in de strijd tegen biodiversiteitsverlies, natuurschade en gezondheidsrisico’s.
 3. Heeft de partij een duidelijke toekomstvisie voor een duurzame, diervriendelijkere veehouderij? Zegt een partij bijvoorbeeld te willen omschakelen naar een natuurinclusieve, circulaire veehouderij.
 4. Stelt de partij concrete maatregelen voor om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren? Denk aan een einde aan het knippen van biggenstaarten of het gebruik van kooien. In de tabel vind je de uitkomsten.
Wat zeggen de partijprogramma's over de veehouderij

Toelichting

Voor dit overzicht hebben we de partijprogramma’s van de 17 belangrijkste partijen doorgenomen. Het gaat om de partijen die onder hun eigen naam in 2021 in de Tweede Kamer gekozen zijn, plus NSC van Pieter Omtzigt, omdat deze partij in de peilingen heel hoog scoort.

Aan de ingenomen standpunten hebben we een score van 0 t/m 3 toegekend, waarbij de hoogste score groen kleurt en het meest in het belang is van de dieren. De laagste score kleurt rood.

De volgorde in de tabel is bepaald door per partij alle behaalde punten bij elkaar op te tellen. Hoe hoger de partij in de tabel, staat en hoe meer groene vinkjes je ziet, des te meer aandacht geef zij aan het welzijn van de dieren in de veehouderij.

Hier lees je per vraag hoe we de score bepaald hebben:

 1. Moeten we stoppen met de industriële veehouderij in Nederland?
  Vee-industrie, industriële veehouderij, bio-industrie en intensieve veehouderij zijn verschillende begrippen voor hetzelfde: een vorm van veehouderij waarbij heel veel dieren dicht op elkaar, altijd binnen staan in krappe kooien of hokken, of in overvolle stallen. Wanneer een partij letterlijk een van deze termen noemt, en zegt ermee te willen stoppen krijgt ze de maximale score. Zegt ze er niets over, dan de minimale score. Let op: met deze vraag bedoelen we dus niet dat we in Nederland moeten stoppen met het houden van dieren. Wij kiezen voor een duurzame veehouderij met veel minder dieren, die allemaal naar buiten kunnen.
 2. Wil de partij minder dieren in de Nederlandse veehouderij?
  Als een partij heel duidelijk zegt dat ze veel minder dieren wil krijgt ze de hoogste score, spreekt ze wel van minder dieren of verkleining van de veestapel zonder verdere uitwerking, dan minder punten.
 3. Heeft de partij een toekomstvisie voor een duurzame, diervriendelijkere veehouderij?
  Er zijn verschillende termen om een duurzamere en diervriendelijkere veehouderij aan te duiden, bijvoorbeeld: biologisch, ecologisch of natuur-inclusief. Als een partij volledige omschakeling van de hele veehouderij wil en een van deze termen letterlijk noemt, dan krijgt ze 3 punten. Worden de termen wel genoemd, maar geen volledige omschakeling, dan zijn er twee punten en partijen die de veehouderij duurzaam of circulair willen maken zonder daarover precies te zijn krijgen 1 punt.
 4. Wil de partij beter dierenwelzijn in de veehouderij?
  We keken naar voorstellen voor concrete maatregelen om het dierenwelzijn in de veehouderij te verbeteren, bijvoorbeeld een verbod op het gebruik van kooien, op het knippen van biggenstaarten of andere lichamelijke ingrepen, beperking van diertransporten etc. Hoe meer maatregelen genoemd worden, des te meer punten.

Meer hulp bij het kiezen

Kijk ook eens bij de overzichten die collega-organisaties maakten:

 • Dierenkieswijzer: Wat vinden de partijen van andere dierenonderwerpen, zoals, jacht, proefdieren en bont?
 • New Food Kieswijzer: Wat voor maatregelen willen partijen nemen om een transitie naar een duurzaam, eerlijk en gezond voedselsysteem te versnellen? Zoals bijvoorbeeld inzetten op minder vleesconsumptie.
 • Hoe stemden de verschillende partijen in de Tweede Kamer als het over dieren ging tijdens kabinet Rutte IV?

En worden de dieren en stikstof vergeten deze campagnetijd? Ontdek in het blog 'Campagnetijd: vergeten we dieren en stikstof?' de visie van onze directeur.

Ga het gesprek aan

Om je te helpen hebben we in een handige flyer een aantal veelgehoorde bezwaren tegen een kleinere, diervriendelijkere veehouderij op een rijtje gezet, en argumenten om de discussie aan te gaan.

Download de flyer, print hem uit en ga het gesprek aan. Want het is heel erg belangrijk dat zoveel mogelijk mensen zich inzetten voor een betere toekomst voor de dieren!

Download flyer
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).