Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 13-10-2023

Vandaag is het World Cage-Free Day, maar het beloofde verbod van kooien in de Europese veehouderij is in gevaar. Nog altijd heeft de Europese Commissie het wetsvoorstel om een einde te maken aan de kooien niet gepubliceerd. Sterker nog, in de onlangs gepubliceerde plannen ontbreekt het volledig.

Met de Europese verkiezingen in zicht is het nu de hoogste tijd dat het wetsvoorstel gepubliceerd wordt. Voordat het te laat is. Daarom voeren wij actie in Brussel en roepen wij de Europese Commissie op zich aan haar beloftes te houden en deze maand haar wetsvoorstel tegen kooien in te dienen.

Jane Goodall spreekt zich uit voor de dieren

Ook de wereldberoemde apenonderzoeker Jane Goodall laat zich horen op World Cage-Free Day. In een videoboodschap spreekt ze voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen direct aan en roept haar op om haar belofte te houden aan de mensen en de dieren.

Kom in actie

Jij kunt ook meehelpen de druk op te voeren. Dat kan op twee manieren.

Sasha ETCA Stop de kooien

1. Teken het logo van "End the Cage Age - Stop de Kooien!" op je hand, neem een foto en plaats deze op X/Twitter, Facebook of Instagram samen met de tekst: ‘Stop het dierenleed, stop de kooien’ en de hashtag #EndTheCageAge en @vonderleyen, @marossefcovic

 

 

 

 

 

 

2. Stuur een persoonlijk bericht naar EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen via de website van de EU.

Schrijf bijvoorbeeld: Geachte voorzitter Von der Leyen, Twee jaar geleden beloofde de Commissie een wetsvoorstel om het gebruik van alle kooien in de EU te stoppen. Ik vraag u nu dit voorstel zo snel mogelijk in te dienen.

Vriendelijke groet, …. (jouw naam)

Dierenleed in kooien

Stop de kooien

In de Europese veehouderij zitten honderden miljoenen dieren opgesloten in kooien. Het gaat om kippen, moedervarkens, konijnen, kwartels, kalveren en eenden en ganzen (bij de productie van foie gras). De kooien leiden tot ernstig dierenleed. De dieren hebben zeer beperkte bewegingsvrijheid en bijna geen mogelijkheid voor hun natuurlijke gedrag. Konijnen, kwartels en kippen staan op draadgaas dat in hun pootjes snijdt. Moedervarkens staan vastgeklemd tussen stalen stangen en kalveren liggen op harde betonnen vloeren.

De opsluiting in krappe ruimtes leidt vaak tot frustratie, stress, verwondingen en afwijkend gedrag. In de commerciële veehouderij zijn voor alle dieren alternatieven beschikbaar die beter dierenwelzijn garanderen, zoals houderijen met vrije uitloop.

Europeanen vragen einde aan kooien

Stop de kooien

Enkele jaren geleden organiseerden wij de grootste dierencampagne ooit: het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien – End the Cage Age’ voor een einde aan de vreselijke kooien in de veehouderij1. Met een gigantisch kunstwerk van een varken trokken we door Nederland en overal in Europa kwamen mensen in actie.

En met succes! Samen verzamelden we 1,4 miljoen handtekeningen. Het Europees parlement steunde het initiatief massaal en de Europese Commissie beloofde vóór eind 2023 met een wet te komen, waardoor alle kooien uit de veehouderij zouden verdwijnen. Nu dreigt Europa haar belofte aan de dieren en aan 1,4 miljoen burgers te breken. Maar wij geven niet op! Samen met jou en tientallen organisaties in heel Europa blijven we strijden totdat de kooien uit de veehouderij verdwenen zijn.

1.Initiatiefnemer van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien - End the Cage Age is Compassion in World Farming. In Nederland wordt het burgerinitiatief ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIERVOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).