Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 14-6-2023

Laatste update: 22 juni

Logo Stop verre veetransporten

Op 14 juni organiseerden wij de achtste internationale actiedag tegen verre veetransporten. Over de hele wereld kwamen mensen in actie en spraken zich uit tegen het dierenleed.

De actiedag kwam dit jaar op een cruciaal moment: Europa werkt aan nieuwe plannen om dieren te beschermen bij verre veetransporten, maar sommige landen proberen deze tegen te houden.

Terwijl verschillende landen, waaronder Nederland, zich uitspreken voor een einde aan de langste transporten naar verre landen buiten Europa, liggen er veertien landen dwars. Wij riepen daarom op om een digitale protestkaart naar de landbouwministers van deze landen te sturen en dat was een groot succes: In totaal werden er 434.103 kaarten verstuurd, een niet mis te verstaan signaal dat de EU een eind moet maken aan dit dierenleed.

Laptop met op het scherm een digitale protestkaart
De digtale protestkaart

Wereldwijd protest

Het is de achtste keer dat wij samen met dierenbeschermers over de hele wereld de internationale actiedag tegen verre veetransporten organiseerden. Elk jaar gaan mensen over de hele wereld de straat op en organiseren acties. Ook buiten Europa werd er aandacht gevraagd voor verre veetransporten en het dierenleed dat daar vaak mee gepaard gaat. Zo namen in de hele wereld 110 organisaties deel aan deze jaarlijks terugkerende dag.

Collage met drie foto's van straatacties
Acties in Brazilië, Israël en Australië

Schrijnend dierenleed

Dagelijks worden duizenden dieren op transport gesteld naar verre landen in overvolle wagens en schepen. Uren zonder eten en drinken, verstikkende hitte, verwondingen en overvolle laadruimtes. Wantoestanden zijn er op grote schaal.

Om aandacht te vragen voor het vreselijke leed publiceerden we nieuwe undercoverbeelden. Let op, de beelden kunnen als schokkend ervaren worden.

14 juni: wereldwijde actiedag

We hebben de dag 14 juni niet voor niets gekozen. Acht jaar geleden vond op die dag een vreselijke ramp plaats. Een transportschip met schapen uit Roemenië werd wekenlang bij elke haven geweigerd. Toen het schip op 14 juni eindelijk aanmeerde in Somalië waren alle 13.000 schapen aan boord gestorven van uitdroging, honger en uitputting.

Helaas is dit verhaal slechts een van de vele voorbeelden van vreselijke misstanden tijdens verre veetransporten. Dagelijks worden duizenden dieren op transport gesteld in overvolle wagens en schepen naar verre bestemmingen. Uren zonder eten en drinken, verstikkende hitte, verwondingen en overvolle laadruimtes. Wantoestanden zijn er op grote schaal en over de hele wereld. Daarom voeren wij internationaal campagne om een einde te maken aan verre veetransporten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).