Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 11-5-2023

De rijkste landen in de wereld moeten het meest minderen in hun vlees-, zuivel-, vis- en eierconsumptie om te leven binnen de grenzen van wat de planeet aankan. Dat blijkt uit een nieuw rapport (Engelstalig), getiteld More money more meat, dat we vandaag publiceren tijdens onze Extinction or Regeneration conferentie in Londen.

Het rapport laat zien dat in de top 25 van landen met hoge en hogere middeninkomens enorme reducties van vaak wel 70% nodig zijn voor een gezonde toekomst voor mensen, dieren en de natuur.

Om de consumptie van de 25 landen met elkaar te kunnen vergelijken zijn de berekeningen gebaseerd op cijfers van de FAO (Voedsel en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties). Deze zijn vervolgens vergeleken met het voedingsadvies van het EAT-Lancet Planetary Health Diet, dat streeft naar gezonde voeding uit duurzame voedselsystemen tegen 2050. In een duurzaam voedingspatroon is maximaal 12% van de calorieën afkomstig zijn van vlees, vis, zuivel en eieren. Het is voor het eerst dat een rapport schattingen geeft over de reducties die nodig zijn per land.

Overheden moeten in actie komen

Jongen kijkt uit over groene velden met koeien

Het rapport laat ook zien hoe landen er momenteel niet in slagen het probleem aan te pakken en geeft beleidsaanbevelingen om deze overconsumptie op nationaal niveau een halt toe te roepen. Denemarken lijkt momenteel het voortouw te nemen en heeft onlangs enkele van 's werelds groenste voedingsrichtlijnen gepubliceerd.

Op de Extinction or Regeneration conferentie die wij samen met onder andere onze partners IPES-Food en het Institute of Development Studies organiseren, werken we met experts aan oplossingen voor een beter, duurzaam en diervriendelijker voedselsysteem.

Onze Global CEO, Philip Lymbery: "In de rijkste landen eten we ons letterlijk een weg naar ons eigen uitsterven. Onze onverzadigbare honger naar goedkoop vlees en ander voedsel van dierlijke oorsprong is schadelijk voor onze gezondheid, veroorzaakt ernstig dierenleed en doodt onze planeet.

Als we nu niet wakker worden en actie ondernemen om deze rampzalige overconsumptie te verminderen, zal het gewoon te laat zijn. De verantwoordelijkheid ligt bij deze rijkere landen om onmiddellijk maatregelen te nemen via nationaal beleid om hun impact op het klimaat, de gezondheid en de natuur te helpen bestrijden.

We moeten de grote kans die de Extinction or Regeneration conferentie nu biedt, aangrijpen om oplossingen uit te wisselen en de weg te banen naar regeneratieve, klimaat- en natuurvriendelijke landbouwsystemen. De enige manier om onze toekomst veilig te stellen is te stoppen met industriële veehouderij en een wereldwijd voedselsysteem te creëren dat ten goede komt aan dieren, mensen en onze planeet.“

Jij kunt meehelpen door onze petitie END.IT voor een beter wereldwijd voedselsysteem te tekenen.

CIWF Rapport More Money More Meat:

Download (PDF Grootte 13,45Mb (megabyte))
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).