Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 22-5-2023

Vorige week brachten wij jouw boodschap over het leed van de moedervarkens naar landbouwminister Adema. We overhandigden hem onze petitie met meer dan 135.000 handtekeningen voor een einde aan het gebruik aan kooien. Iedereen die tekende, heel hartelijk dank!

Bijna een miljoen moedervarkens in Nederland worden wekenlang vastgeklemd tussen stangen, waar ze amper voor hun kleintjes kunnen zorgen. Vanwege het schrijnende dierenleed deden verschillende Europese landen de kooien al in de ban. Wij vragen daarom dat Nederland nu volgt.

De minister liet weten dat hijzelf een varkensbedrijf zonder kooien heeft bezocht waar hij enthousiast over is. “Ik heb gezien dat het anders kan, dat het goed kan. Dus wat dat betreft denk ik dat we daar heel snel mee aan de slag moeten." zei hij. Een einde aan de kooien belooft hij nog niet, dus onze strijd gaat door. Wel geeft de minister aan zich in te willen zetten voor beter dierenwelzijn in Europa.

De strijd voor een Europa zonder kooien

CIWF collega's tijdens een persconferentie
Onze Poolse collega's op een persconferentie in Warschau
Links een stapel knuffeldieren in Parijs met een actieposter, rechts een flatgebouw in Warschau met beelden met dierenleed
Links: onze Franse collega's voerden actie met een stapel knuffeldieren in Parijs. Rechts: Billboards op een flatgebouw in Warschau.

Dat is heel belangrijk, want binnenkort worden er nieuwe Europese plannen gepresenteerd die mogelijk een einde kunnen maken aan alle kooien voor kippen, konijnen, moedervarkens, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen in de veehouderij. Deze plannen komen in reactie op ons Europees burgerinitiatief tegen kooien, dat 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden.

Het is spannend, want de lobby van de vee-industrie draait overuren om het kooienverbod tegen te gaan. Daarom voeren wij de druk verder op in zoveel mogelijk Europese landen.

Zo hingen onze collega’s in Polen de straten van Warschau vol met gigantische bilboards. In Parijs demonstreerden onze CIWF collega’s voor het Franse Parlement. Verschillende politici pakten daarbij de microfoon en spraken zich uit voor een diervriendelijker Europa.

Wetenschappers tonen dierenleed aan

Kwartels in een kooi

Ondertussen verschijnen er verschillende belangrijke wetenschappelijke rapporten die aantonen dat dieren ernstig lijden in de kooien. Om zich goed te laten informeren heeft de Europese Commissie onderzoeken aangevraagd bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Deze concludeerde vorig jaar al dat moedervarkens niet meer in kooien moeten worden gehouden. Ook kalfjes dienen niet meer alleen te worden opgesloten en kippenkooien moeten worden afgeschaft. Ook tonen ze aan dat eenden, ganzen en kwartels ernstig lijden in kooien en dat ook deze kooien bij voorkeur moeten worden afgeschaft.

Deze rapporten zijn belangrijke onderbouwing voor de nieuwe regels voor beter dierenwelzijn. Desondanks haalt de lobby van de industrie alles uit de kast om deze tegen te houden. Samen met onze supporters blijven we daarom op volle kracht de strijd doorzetten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).