Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 16-5-2023

Vandaag lanceren we samen met de Dierencoalitie1 een manifest waarin we laten zien hoe een zogenoemde ‘dierwaardige veehouderij’ eruit kan zien. Hiermee roepen we landbouwminister Adema op om verantwoordelijkheid te nemen en zich in te zetten voor veel beter dierenwelzijn in de veehouderij. Het Manifest Dierwaardige Veehouderij wordt ondersteund door veertig onafhankelijke wetenschappers, waaronder Prof. dr. Thijs Kuiken, Prof. dr. ir. Jan Rotmans en Prof. dr. Saskia Arndt, door supermarkten Ekoplaza en Odin, en door verschillende maatschappelijke organisaties waaronder Urgenda, Foodwatch, Greenpeace en Caring Farmers.

Op dit moment onderhandelt de overheid met de landbouwsector over de invulling van een dierwaardige veehouderij, een van de beloftes van het regeerakkoord. Maar in het manifest laten we zien dat er al voldoende wetenschappelijke kennis is over de verschillende diersoorten om nu direct in actie te komen en de veehouderij veel diervriendelijker te maken.

Het manifest is gebaseerd op de zes leidende principes voor een dierwaardige veehouderij die de Raad van Dierenaangelegenheden heeft geformuleerd: de intrinsieke waarde en integriteit van het dier, goede voeding, een geschikte omgeving, goede gezondheid en de mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen, wat leidt tot een positieve emotionele toestand. Door deze principes te volgen krijgen dieren eindelijk de gelegenheid en ruimte om hun essentiële behoeften te uiten: varkens kunnen wroeten, geiten kunnen klimmen, kalveren mogen bij hun moeder drinken en kippen gaan al scharrelend op zoek naar hun voedsel. Ook worden er geen pijnlijke ingrepen meer uitgevoerd, zoals het afknippen van biggenstaarten en het onthoornen van koeien.

Onderteken het manifest

Ook jij kunt de oproep steunen en het manifest ondertekenen.

 

1 De Dierencoalitie is een samenwerkingsverband van zeventien dierenbeschermingsorganisaties: Stichting AAP, Bont voor dieren, CAS International (Comité Anti Stierenvechten), Compassion in World Farming Nederland, De Faunabescherming, Eyes on Animals, International Fund for Animal Welfare (IFAW), Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren, Stichting DierenLot, Stichting Vissenbescherming, World Animal Protection, Sea First, Nederlandse Federatie Dierenopvang Organisaties, Varkens in Nood, Dier&Recht, Wakker Dier en VIER VOETERS.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).