Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 3-4-2023

Ga jij Pasen vieren en wil je dat diervriendelijk doen? Dan hebben wij enkele tips voor je: voor een vrolijk Pasen voor jou en de dieren!

Moederkip met kuikens in het gras

Plantaardig Pasen

Gedekte tafel met gebak en koffie
Foto: Pixabay

Met Pasen komen er traditioneel veel eieren op tafel. Maar wellicht eet jij liever plantaardig.
Gelukkig zijn er veel inspirerende ei-vrije recepten te vinden. Zo biedt de Nederlandse Vereniging van Veganisme lekkere receptideeën voor een vegan paasbrunch en high tea. De beste keus voor de dieren en voor het milieu! En er liggen bij verschillende supermarkten heerlijke vegan chocolade paaseieren in het schap.

Welk ei kies jij?

Toch graag een ei bij je paasontbijt? Kies dan voor eieren van kippen met het beste dierenwelzijn. Die kun je herkennen aan twee of drie sterren van het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Eierdoos met daarop keurmerken, waaronder het Beter Leven Keurmerk 3 sterren
Het Beter Leven Keurmerk 3 sterren, links op de eierdoos.

De beste keus is eieren met drie sterren, zoals biologisch, Kipster en Rondeel. Deze dieren hebben het meeste ruimte en komen buiten. Kippen van vrije uitloopeieren komen ook buiten, maar hebben iets minder ruimte en daarom twee sterren.

Meer informatie over wat de Beter Leven sterren betekenen voor de kippen vind je op de website van de Dierenbescherming.

Let op! Momenteel is er ophokplicht in verband met de vogelgriep en mogen de kippen tijdelijk niet naar buiten. Vrije uitloopeieren zijn daarom nu niet verkrijgbaar in de supermarkt. Zij worden verkocht als scharreleieren. Biologische eieren en eieren van Kipster en Rondeel zijn nog wel verkrijgbaar, maar ook deze kippen komen nu niet buiten. Zij zijn te herkennen aan het Beter Leven Keurmerk met drie sterren.

Koop geen kwarteleieren

In sommige supermarkten vind je met Pasen kwarteleieren. Wij raden het af om deze te kopen. Omdat er in Nederland geen kwartelbedrijven zijn, komen deze eieren uit onder andere Frankrijk, waar de kwartels in volle schuren (‘scharrel’ genoemd) of kooien worden gehouden. Er zijn geen specifieke regels om hun welzijn te beschermen en het dierenleed is meestal groot.

Drie kwartels steken hun kop door de tralies richting de lens

Bovendien is het niet verplicht, zoals bij kippeneieren, om een eiercode met de afkomst van het ei op kwarteleieren te zetten met de afkomst, waardoor er eerder fraude plaatsvindt.

Op sommige kwarteleieren staat het label ‘free to fly’. Dat klinkt goed, maar kwartels zijn gronddieren en vliegen doorgaans enkel uit nood om te vluchten. Het label is dus misleidend; het gaat hier vaak om kwartels die leven in volle schuren, of wel ‘scharrelstallen’.

Eerder deden wij undercoveronderzoek en filmden het kwartelleed in verschillende bedrijven. 

Creatief met Pasen

Paasei geknutseld van toiletpapier

Zoek je een leuke paasactiviteit met kinderen? In plaats van echte eieren te verven kun je bijvoorbeeld eieren knutselen van papier mâché. Wij gingen vast aan de slag.

Paasei van wc-papier

Voor deze eieren van papier mâché heb je geen lijm of oude kranten nodig. Het enige wat je nodig hebt is toiletpapier, een ballon en een bakje water.

Ballon bekleden

Neem wat velletjes wc-papier en wikkel dat om de ballon. Maak nat met water uit het bakje. Je kunt hiervoor een kwast gebruiken, maar wij gebruikten natte vingers (veel leuker!).

Kleine handen houden een ballon vast waar wc papier aan kleeft

Zodra het toiletpapier aan de ballon blijft kleven, kun je doorgaan met de volgende laag. Breng net zoveel lagen aan totdat de ballon goed bedekt is. 

Jongetje houdt een ballon vast die is ingewikkeld in wc papier

Laat een dagje drogen op de vensterbank.

Versieren

De volgende dag is het ei droog en kun je hem versieren. Knip er bijvoorbeeld een venster in en maak een nestkamertje van hooi. Of versier de buitenkant met (plakaat)verf. Het ei kun je ergens neerzetten, of ophangen aan een koord.

Leer de kip kennen

Kip met zijn kop in de lucht kijkt onderzoekend in de camera

Laten we met Pasen extra aandacht geven aan het dier achter het ei: de kip! Want wist je dat de kip een gevoelig en sociaal dier is dat meer kleuren ziet dan wij en een uitgebreide taal en een scherp geheugen heeft? En dat er maar liefst drie keer zoveel kippen als mensen op aarde zijn?

Leer meer over dit prachtige dier in 10 fascinerende feiten over de kip.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).