Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 16-3-2023

In een nieuw rapport ‘Uncovering the horrific reality of octopus farming’ roepen wij samen met collega-organisatie Eurogroup for Animals op tot een stop op de ontwikkeling van octopuskwekerijen. We kregen gedetailleerde plannen in handen van het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova dat nog dit jaar de eerste octopuskwekerij op Las Palmas wil openen.

De octopusrapporten op een stapel

De plannen onthullen wat we al vreesden: het welzijn van de octopussen zal ernstig in het geding zijn. De hyperintelligente, gevoelige dieren die van nature solitair leven zullen opgesloten worden in overvolle tanks waar ze geen enkele ruimte hebben voor natuurlijk gedrag. Ze zullen op pijnlijke, langzame wijze in ijswater worden gedood. Bovendien leidt de kweek tot nog meer druk op onze al overbeviste zeeën, doordat deze vleesetende dieren gevoerd worden met wild gevangen vis. Wij vragen de regering van de Canarische eilanden de plannen te weigeren en de EU om een verbod op octopuskweek in te stellen.

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland: “Iedereen die de met een Oscar bekroonde film ‘My octopus teacher’ heeft gezien, weet wat een intelligente, nieuwsgierige en fascinerende dieren octopussen zijn. Opsluiting in een kale, massale kwekerij is een horrorscenario voor deze dieren. We moeten toe naar minder vee-industrie, niet nog meer diersoorten opsluiten in een nieuwe tak van onderwater vee-industrie. Er moet nu voor eens en voor altijd een einde komen aan octopuskweek.”

Octopus met tentakels

1 miljoen octopussen

Nueva Pescanova beschrijft in de plannen die het naar het directoraat-generaal voor visserij van de Canarische Eilanden stuurde dat het jaarlijks 3.000 ton octopus wil kweken; dat zijn zo’n 1 miljoen dieren. Ze bevestigen onze zorgen over verschillende onverantwoorde praktijken:

 • Gebruik van ijswater als slachtmethode:
  een pijnlijke, stressvolle en langzame dood
 • Opsluiting in volle, kale tanks met slecht dierenwelzijn:
  risico op agressie en zelfs kannibalisme bij de van nature solitaire dieren en geen ruimte voor natuurlijk gedrag
 • Blootstelling aan 24 uur licht per dag om voortplanting te stimuleren:
  dit leidt tot stress bij de dieren die van nature licht vermijden
 • Voer van met name visolie en -meel afkomstig van wilde vissen:
  dit is geheel niet duurzaam en legt een nog grotere druk op de al overbeviste vispopulaties.

Als toegestaan, zal de kwekerij op de Canarische Eilanden de eerste octopuskwekerij ter wereld zijn. In andere landen, waaronder Mexico en Japan, worden ook pogingen gedaan om dergelijke kwekerijen te starten.

In februari kondigde de Amerikaanse staat Washington aan de kweek mogelijk te verbieden. Dit volgde op de recente sluiting van een centrum op Hawaï waar in het geheim experimenten met octopuskweek werden gedaan. Mede dankzij onze campagne moest de octopuskwekerij haar activiteiten stoppen.

Al eerder, in 2021, publiceerden wij een uitgebreid rapport, waarin we waarschuwen voor het dierenleed en de milieuschade die octopuskweek zal veroorzaken. In het rapport is te lezen dat 1 op de 5 octopussen de productiecyclus niet zou overleven, zo blijkt uit onderzoek; een sterftecijfer van 20% is onaanvaardbaar hoog.

De consumptie van octopus is de laatste decennia toegenomen, vooral in Spanje. Als gevolg daarvan neemt het aantal wilde octopussen af. In 2015 bereikte het aantal wereldwijd gevangen octopussen een hoogtepunt van 400.000 ton - 10 keer meer dan in 1950.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).