Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 31-1-2023

De enige octopuskwekerij in de VS, de Kanaloa Octopus Farm op Hawaï, moet haar activiteiten stoppen. Dat heeft de overheid van de staat Hawaï besloten. Eerder vroegen wij aandacht voor het dierenleed in deze kwekerij in ons octopusrapport dat wereldwijd tot opschudding leidde.

De kwekerij presenteert zich als een toeristische attractie en onderzoekscentrum, maar blijkt experimenten uit te voeren om octopussen te kweken voor vlees en inkt, blijkt uit onderzoek. Jonge octopussen worden uit het wild gevangen om vetgemest te worden in kleine tanks. Dit leidt tot ernstig dierenleed bij deze hyperintelligente dieren en tot duurzaamheidsproblemen. Bovendien worden toeristen aangemoedigd de dieren aan te raken en met hen te spelen, wat leidt tot stress en vluchtgedrag.

Onze Noord-Amerikaanse CIWF collega’s schreven een brief aan de gouverneur van Hawaï met de oproep de overheidssteun voor de faciliteit in te trekken en octopuskweek in de hele staat te verbieden. Dit leidde tot lokale media-aandacht en de Kanaloa Octopus Farm kreeg veel kritiek van ongeruste burgers.

Na een brief van de lokale autoriteiten heeft het bedrijf toegezegd zijn octopuskweekprogramma te stoppen. Hoewel dit voorlopig het einde betekent van mogelijke octopuskweek in de VS, strijden we nog steeds tegen deze opkomende industrie in andere delen van de wereld, zoals in Spanje, waar de eerste octopuskwekerij in Europa op komst is.

Octopussen zijn hyperintelligente, nieuwsgierige en gevoelige dieren. Zij lijden ernstig in gevangenschap en er zijn vrijwel geen regels om hun welzijn in kwekerijen te beschermen. Bovendien bestaan er geen goedgekeurde pijnloze slachtmethoden en is de kweek verre van duurzaam, omdat de dieren gevoerd worden met uit het wild gevangen vissen.

Meer weten?

De met een Oscar bekroonde documentaire My octopus teacher, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.

Wil je meer weten over octopuskweek, lees dan ons Engelstalige rapport ‘Octopus factory farming: A recipe for disaster’. Of bekijk de Nederlandstalige samenvatting.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).