Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 6-12-2022

Het gaat zo slecht met de paling dat er dringend nieuwe maatregelen nodig zijn om de diersoort van uitsterven te behoeden. Een nieuw voorstel van de Europese Commissie is een stap in de goede richting, maar minister Adema lijkt de belangen van de palingsector voorop te stellen en weigert vooralsnog het voorstel te steunen. In een brandbrief roepen wij samen met Good Fish, RAVON, Dierencoalitie, Sea First en Vissenbescherming de minister op aanstaande zondag bij de Landbouwraad in Brussel voor de nieuwe beheersmaatregelen te stemmen. De Europese Commissie stelt voor om de jaarlijkse stop op de palingvangst in kustwateren te verlengen van drie naar zes maanden.

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn CIWF Nederland:

Terwijl zijn collega natuurminister Van der Wal bij de VN-top in Montreal zich nu inzet voor biodiversiteit, laat minister Adema de paling uitsterven. Het is 1 voor 12 voor de paling. Er moet nu actie komen willen we het bijzondere dier behouden voor toekomstige generaties. Het voorstel gaat lang niet ver genoeg, maar kan desondanks belangrijke impact hebben.

Einde palingvisserij en palingkweek

Het gaat heel erg slecht met de paling. Er is nog geen 10% over van het aantal dieren dat er in de jaren 70 zwom. Wetenschappers van het International Council for the Exploration of the Seas (ICES) luiden de noodklok en vragen om de menselijke impact naar nul te brengen, waaronder een stop op alle palingvisserij, inclusief op glasalen1. Hierop heeft de Europese Commissie het nieuwe voorstel gedaan2. Dit gaat niet ver genoeg, maar kan wel helpen.

Belangen palingsector boven die van de paling

De minister geeft als belangrijke reden dat met het nieuwe plan het aantal terugplaatsingen van glasalen in Nederlandse binnenwateren zou verminderen door een afname van de glasaalvangst . Het succes van terugplaatsingen als herstelmaatregel is echter nooit aangetoond en wetenschappers van ICES adviseren zelfs hiermee te stoppen3. Nederland subsidieert nog altijd terugplaatsingen van glasalen, bovendien vooral op plekken waar ze vervolgens weer opgevist worden4. Dit dient niet de belangen van de paling, maar die van de palingsector.

Glasalen voor palingkweek

Palingen krioelen op elkaar

Nederland is niet alleen de grootste palingvisser maar ook de grootste ‘palingkweker’ van Europa. Omdat de paling zich niet voortplant in gevangenschap worden jaarlijks miljoenen glasalen in onder andere Frankrijk op zee gevangen om in Nederlandse ‘kwekerijen’ vetgemest en gedood te worden. Het dierenleed in de kwekerijen is ernstig. De van nature solitaire dieren zitten met duizenden in kale bakken, waar ze geen enkele ruimte hebben voor natuurlijk gedrag. Er is veel stress en het risico op ziekte en sterfte is hoog. Van nature legt een paling duizenden kilometers af, hier zwemt hij doelloos rondjes in een overvolle tank. Om de paling te redden voeren wij nationaal en internationaal campagne.

Jij kunt ook meehelpen door de petitie te ondertekenen.

MEER WETEN?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor de dieren in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen en andere waterdieren. Lees hier alles over onze campagne.

 

 

1 European eel (Anguilla anguilla) throughout its natural range, ICES, 3 november 2022 https://ices-library.figshare.com/articles/report/European_eel_Anguilla_anguilla_throughout_its_natural_range/19772374

2 Proposal for a COUNCIL REGULATION fixing for 2023 the fishing opportunities for certain fish stocks, applicable in Union waters and, for Union fishing vessels, in certain non-Union waters, as well as fixing for 2023 and 2024 such fishing opportunities for certain deep-sea fish stocks https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=COM:2022:559:FIN

3 Kamerbrief over geannoteerde agenda Landbouw- en Visserijraad, 29 november 2022 https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2022/11/29/geannoteerde-agenda-landbouw-en-visserijraad-12-en-13-december-2022

4 https://www.goodfish.nl/app/uploads/2022/11/Plan-voor-verbeterde-uitzet-glasaal-1.pdf

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).