Zoekpictogram

150.000 mensen vragen beter vissenwelzijn

News Section Icon Gepubliceerd op 1-12-2022

school zeebaars

Vandaag overhandigden we aan de Europese Commissie in Brussel onze petitie met meer dan 150.000 handtekeningen voor beter vissenwelzijn in kwekerijen. Ook ruim 11.000 Nederlanders steunden onze oproep. Iedereen die zich uitsprak voor de vissen en de petitie ondertekende, hartelijk dank!

Hand-in EU Fish Petition
Olga Kikou, hoofd van ons EU-kantoor (links), overhandigt 150 duizend handtekeningen aan Claire Bury, Deputy Director-General in Directorate-General “Health and Food Safety”

Ernstig dierenleed in kwekerijen

In Europa worden ongeveer een miljard vissen gehouden in kwekerijen. Er zijn echter vrijwel geen regels om het welzijn van de dieren te beschermen en het dierenleed is extreem.

Dieren zitten met duizenden dicht op elkaar in kale bakken of kooien en hebben geen ruimte voor hun natuurlijke gedrag. Ze worden vaak blootgesteld aan stressvolle handelingen en het risico op ziekte en sterfte is groot. Ook worden ze vaak op pijnlijke wijze gedood. Dieren worden op het ijs gelegd waar ze langzaam stikken of worden bij vol bewustzijn opengesneden.

veel vissen in bak met ijs

Nieuwe Europese wetgeving voor dierenwelzijn

Momenteel werkt De Europese Commissie aan nieuwe wetgeving voor dierenwelzijn. Dit is een cruciaal moment. Met de petitie roepen we Brussel op goede regels te maken om het welzijn van vissen te beschermen tijdens de kweek, het vervoer en de slacht. Ook de organisaties WeMove en Essere Animali steunden onze oproep.

Annemarie Brijder, campagneleider vissen CIWF Nederland: “Vissen zijn prachtige, intelligente dieren met gevoel en emoties. Maar zo worden zij doorgaans niet behandeld. In kwekerijen lijden een miljard dieren in stilte. Een onvoorstelbaar aantal. Het is de hoogste tijd dat Europa zich inzet voor deze dieren. Vissen verdienen een veel beter leven.”

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor de dieren in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen en andere waterdieren. Lees hier alles over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).