Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 22-12-2022

In deze tijd van het jaar is er niets fijners dan lekker op de bank een mooi boek lezen, een film kijken of een leuke podcast luisteren. Wij hebben een aantal van onze favorieten op een rijtje gezet. Dus lees, kijk en luister met ons mee over de dieren en de aarde.

The Mating Game

Still van docu The mating game

Jade, fondsenwerver: “Heb jij zin in liefde en romantiek? Bekijk dan The Mating Game. In deze documentairereeks volg je verschillende soorten dieren in hun zoektocht naar liefde. Hierbij worden de meest bijzondere verleidingstechnieken gebruikt. Zo zit je bij het ene dier vertederd te kijken, bij het volgende dier is het moeilijk om je lach in te houden. Sommige dieren gaan voor eeuwige liefde, de ander legt na de paring al snel het loodje. Kortom een verrassende en hartverwarmende documentaire!” De voice-over is ingesproken door Freek Vonk.

Te zien op NPO start

Darwin in de stad

Boek: Darwin in de stad

Edith, digital campaigner: “Soms word ik moedeloos van de berichten dat veel biodiversiteit verdwijnt. Gelukkig weet evolutiebioloog Menno Schilthuizen mij een beetje op te vrolijken. Hij vertelt over het geweldige aanpassingsvermogen van dier- en plantensoorten aan verstedelijkt gebied. “

Te leen als e-book bij de Online Bibliotheek en te koop bij onder andere Bruna.

Who we eat

Vijf intrigerende documentaires (30 minuten elk, in het Engels) van ARTE. Geert, directeur:“In de eerste aflevering zien we wat er mis is met de huidige vee-industrie, in de volgende afleveringen komen culturele, psychologische en ethische aspecten van vleesconsumptie aan bod, terwijl de laatste twee documentaires ingaan op de noodzakelijke veranderingen in het voedselsysteem en het gedrag van consumenten.”

Te zien op ARTE

De zee is niet van water

Boek: De zee is niet van water

‘De zee is niet van water. Dieren zijn haar genen.’ De eerste zinnen uit het boek van Adam Nicolson zetten de toon voor een lyrische ontdekkingstocht naar de wereld onder de waterspiegel. Nicolson graaft een poeltje aan het strand en beschrijft het leven dat daar tussen de getijden ontstaat. Annemarie, campaigner: “Wie de tijd neemt om in een poel te kijken, ziet wonderlijk, bruisend leven. Alikruiken werken samen, krabben vrijen wekenlang en anemonen strijden om de beste standplaats. Dieren, zo klein als een watervlo, blijken een veel rijker en boeiender bestaan te hebben dan we ons ooit konden voorstellen.”

Te leen als e-book bij de Online Bibliotheek en te koop bij onder andere Bruna

De otter, een legende keert terug

Still uit Docu: De otter, een legende keert terug

In 1988 was de otter uitgestorven in Nederland, voornamelijk door het toedoen van menselijke activiteiten. Gelukkig is er de afgelopen jaren veel gedaan om de natuur en het leefgebied te herstellen en met succes, want de otter is terug! Jade, fondsenwerver: “ ’De otter, een legende keert terug’ is een fijne documentaire die hoop geeft voor de Nederlandse natuur en haar diersoorten. Je ziet prachtige beelden van een ottermoeder die haar kind zwemles geeft. Ook volg je de otter op jacht en je krijgt inzicht in de onverwachte leefgebieden van het dier.”

Te zien op NPO start

Vroege Vogels podcast

Logo van de Vroege vogels podcast

Edith, digital campaigner: “Boeiende podcastserie over de natuur in Nederland! Deze aflevering gaat over stadsduiven en ratten die onze binnensteden verkiezen om in te wonen en hun jongen in groot te brengen. Onvoorstelbaar hoe goed ze zich hebben aangepast.”

De podcastserie is onder andere te beluisteren via Spotify

Sixty harvests left

Boek: Sixty harvests left

Het derde boek van Compassion in World Farming's CEO Philip Lymbery. Geert, directeur: “In dit boek laat Philip zien hoezeer de industriële veehouderij de natuur, het milieu en de aarde schaadt. Gelukkig heeft hij ook ruim aandacht voor boeren die samenwerken met de natuur, in plaats van deze te vernielen, en voor de snel opkomende alternatieven voor voedsel dat afkomstig is van dieren.“

Te koop bij onder andere bol.com

De lange weg naar huis

Boek: De lange weg naar huis

Van Aristoteles tot Freud, al eeuwenlang zijn mensen gefascineerd door de mysterieuze paling. En tot op de dag van vandaag geeft het dier zijn geheimen niet prijs. Want ook al denken we te weten op welke plek op aarde de dieren zich voortplanten, nog nooit heeft iemand daadwerkelijk palingen zien paren. Annemarie, campaigner: “De paling zwemt duizenden kilometers in z’n eentje, ondergaat meerdere metamorfoses in zijn leven en kan zelfs over land voortbewegen. Vroeger dacht men dat de paling geen vis was, maar zelfs een geheel aparte diergroep vormde. Het boek van Patrik Svensson vertelt over het waanzinnige leven van de paling en over de relatie van het dier tot mensen. Het maakt de oproep om deze ernstig bedreigde diersoort te redden nog urgenter. We moeten alles op alles zetten om dit buitengewone dier te behouden voor toekomstige generaties.”

Te koop bij onder andere Bruna

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).