Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 3-10-2022

Een van de bekendste viskeurmerken, het ASC (Aquaculture Stewardship Council) keurmerk voor vissen in kwekerijen, heeft aangekondigd vissenwelzijn mee te nemen in zijn criteria. Het keurmerk is voornemens verdoving voor de slacht te verplichten. Dat zou miljoenen vissen een pijnlijke dood besparen. De nieuwe eisen die ASC publiceerde zijn nog niet definitief.

Wij voeren al jaren campagne voor beter vissenwelzijn bij de verschillende viskeurmerken en zijn blij dat het ASC keurmerk, dat zich met name richt op milieu en impact op de visstand, nu ook oog heeft voor de dieren. Dit is een goede eerste stap op weg naar beter dierenwelzijn in kwekerijen.

Annemarie Brijder, campagneleider vissenwelzijn bij CIWF Nederland:

Vissen zijn prachtige intelligente dieren met gevoel en emoties. Maar in kwekerijen worden ze in overvolle bakken of kooien opgesloten, waar vrijwel geen ruimte is voor hun natuurlijke gedrag. Er is veel stress en het risico op ziekte en sterfte is hoog. Meestal worden ze op een gruwelijke, pijnlijke wijze gedood: door verstikking op ijs of door hen bij vol bewustzijn open te snijden. Dat gebeurt ook bij vissen met een keurmerk. Het is geweldig dat ASC nu ook aandacht heeft voor het welzijn van de dieren, maar er moet nog veel meer gebeuren om goed vissenwelzijn te garanderen.

 

Vis met het ASC keurmerk ligt in alle grote supermarkten. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mensen vindt dat viskeurmerken meer moeten doen voor vissenwelzijn. Vorig jaar gaf het viskeurmerk ‘Friends of the Sea’ aan als allereerste keurmerk dierenwelzijnsregels voor de verschillende vissoorten te introduceren.

Kom in actie voor de vissen

69661_Sea bass still alive packed in styrofoam box_© Compassion in World Farming.jpg

Jij kunt de vissen helpen door de petitie gericht aan de Europese Commissie te ondertekenen. Hierin roepen we op tot betere Europese welzijnsregels voor vissen.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij internationaal actie voor beter vissenwelzijn. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).