Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 20-10-2022

Op Gran Canaria wordt ’s werelds eerste octopuskwekerij gebouwd. Een regelrechte ramp voor het welzijn van deze gevoelige en hyperintelligente dieren. Wij zetten alles op alles om de opening van deze kwekerij te voorkomen. Op 8 oktober Wereld Octopus Dag riepen we samen met 50 andere organisaties per brief de Europese Commissie op de octopuskweek te verbieden.

Al eerder stuurden we met collega-organisaties WWF, Greenpeace en Ecologistas en Acción een brandbrief naar de regering van de Canarische eilanden met de oproep de bouw tegen te houden. Ook vragen we geen EU subsidies toe te kennen aan deze kwekerij, omdat het tot ernstig dierenleed leidt en niet voldoet aan de duurzame Europese doelen. Het bedrijf Nueva Pescanova is volop bezig met de ontwikkeling en denkt in de zomer van 2023 de eerste gekweekte octopussen op de markt te brengen.

Octopussen zijn bijzonder gevoelige, nieuwsgierige, intelligente dieren en leven solitair. In een kale, massale kwekerij, waar geen enkele ruimte is voor hun natuurlijke gedrag, zouden de dieren vreselijk lijden. Bovendien bestaat er geen methode om de dieren pijnloos te doden.

Rapport: 8 argumenten tegen octopuskweek

Naar aanleiding van de plannen voor ’s werelds eerste kwekerij publiceerden wij eerder een uitgebreid rapport met acht redenen om dit achtarmige dier niet in kwekerijen te houden. Het rapport leidde wereldwijd tot een golf aan verontwaardiging, ook in Nederland. Onder andere dagblad Trouw berichtte er over.

Beeld 8 argumenten tegen octopus kweek

Naast het dierenleed is de kweek bovendien allesbehalve duurzaam. Octopussen zijn carnivoren en ze zullen dus gevoed worden met vissen uit zee. Voor elke kg octopus is zelfs drie kg vis nodig. Zo legt de kweek een nog grotere druk op de nu al overbeviste zeeën.

Consumptie van octopussen

In Nederland wordt relatief weinig octopus gegeten, maar het dier wordt wereldwijd geconsumeerd, met name in mediterrane landen in Europa, in Azië en in Mexico. De laatste tijd is de vraag naar octopus in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan, gestegen. Dit heeft geleid tot een afname van de wilde populaties. In 2015 werd wereldwijd 400.000 ton inktvis uit de zee gehaald, dat is tien keer zoveel als in 1950. Hierdoor is er belangstelling vanuit de industrie om octopussen in gevangenschap te kweken en is er veel onderzoek naar gedaan.

Het kweken van deze bijzondere dieren in gevangenschap van eitje tot volwassene bleek heel lastig. Wetenschappers zijn er inmiddels in geslaagd en het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova heeft nu het octrooi van het proces en lijkt nu als eerste de dieren commercieel te kunnen kweken.

Meer weten?

De met een Oscar bekroonde documentaire My octopus teacher, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).