Zoekpictogram

Palingspot op treinstation

News Section Icon Gepubliceerd op 30-9-2022

Paling video op led scherm bij Utrecht cs

De paling sterft uit als we nu niet in actie komen. Dat is de boodschap van onze videospot die deze week op gigantische schermen op Utrecht CS te zien is. Duizenden treinreizigers worden opgeroepen in actie te komen en geen paling meer te eten om de diersoort te redden.

Wij vroegen reizigers naar hun mening over de paling en maakten hierover een videoverslag.

Nu of nooit voor de paling

Het gaat heel erg slecht met de paling. Er is nog maar 3% over van het aantal dieren dat er in de jaren 70 zwom. De Europese maatregelen om het dier te behouden werken niet en wetenschappers luiden de noodklok.

Deze week spraken de Europese visserijministers in Brussel daarom over nieuwe maatregelen om de paling te redden. Wetenschappers roepen op tot een stop op alle palingvisserij, inclusief glasalen (jonge palingen). Maar het is nog de vraag of Brussel hiernaar zal luisteren.

Daarom stuurden wij in de aanloop van de vergadering de Nederlandse minister een levensgrote kaart met oproep zich in te zetten voor de paling. Nederland is immers de grootste palingvisser én ‘palingkweker’ in de wereld en jaarlijks verantwoordelijk voor de vangst van honderdduizenden volwassen palingen en van miljoenen glasalen. Dat zijn jonge palingen die in kwekerijen verdwijnen om te worden vetgemest en gedood. Er zijn bovendien grote dierenwelzijnsproblemen in palingkwekerijen.

Giant Paling card bij de brievenbus

Red de paling

Om de paling te redden moet er een stop komen op alle palingvisserij, inclusief glasalen. Dat zeggen de wetenschappelijk experts van het International Council of the Exploration of the Seas (ICES). Ook de meerderheid van de Nederlanders (85%) is voor een stop, blijkt uit opinieonderzoek dat wij lieten uitvoeren.

Jij kunt ook meehelpen om de paling te redden door de petitie te ondertekenen.

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij internationaal actie voor beter vissenwelzijn. Niet alleen voor paling, maar voor alle vissen die geconsumeerd worden. Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).