Zoekpictogram

Actie: verbod op doden eendagskuikens

News Section Icon Gepubliceerd op 3-6-2022

Kuikens dicht op elkaar

Er moet een verbod komen op het doden van eendagskuikens. Daartoe roepen wij samen met 17 dierenbeschermingsorganisaties*, waaronder initiatiefnemer L214, op in een brief aan de Europese landbouwministers. De meerderheid van de Nederlanders steunt een verbod, blijkt uit opinieonderzoek, slechts 16% is tegen*.

In de EU worden honderden miljoenen haantjes, die geen functie hebben in de eierindustrie, op de eerste dag vergast of verhakseld. Duitsland verbiedt dit per 1 januari 2022 en Frankrijk eind dit jaar. Momenteel herziet de Europese Commissie de dierenwelzijnswetgeving. Wij willen dat een verbod hierin wordt opgenomen. Er bestaan goede methodes om het geslacht van het kuiken al in het ei te bepalen, waardoor doding van eendagskuikens niet nodig is.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland

Deze ‘restproducten’ zoals de industrie ze ziet, zijn levende wezens met gevoel. Het is ronduit afschuwelijk en onethisch hoe deze dieren worden behandeld. Nederland en heel Europa moet nu het goede voorbeeld van Frankrijk en Duitsland volgen en de doding van eendagskuikens verbieden.

In Nederland is de hakselaar verboden, maar jaarlijks worden ongeveer 40 miljoen haantjes vergast.

Wil jij meehelpen?

Via de website van L214 kun je een bericht sturen naar landbouwminister Staghouwer.

De Europese Commissie, die in 2023 nieuwe dierenwelzijnswetgeving zal voorstellen, overweegt een verbod op het doden van eendagskuikens. Dat dit op veel steun van Europese burgers kan rekenen blijkt uit de resultaten van de recente openbare raadpleging: 94% van de bijna 60.000 respondenten was voorstander van een verbod op deze praktijk*. Samen met de 17 organisaties richten we ons nu op de landbouwministers van de 27 lidstaten, omdat hun steun voor een verbod cruciaal is.

Niet alleen haantjes voor de eierindustrie worden op hun eerste dag gedood, ook tientallen miljoenen vrouwelijke eendenkuikens in de foie gras-industrie. De vrouwtjes zijn minder geschikt voor de dwangvoeding en productie van foie gras, omdat hun lever kleiner is dan die van mannetjes*.

  1. De 18 organisaties: GAIA, Animal Equality, FREE, Animal Society, Green REV Institute, OBRAZ – Obránci zvířat, CAAI, Nevidimi Zhivotni, Four Paws, Loomus, PFO, OIPA, Tierschutz Austria, VGT, Animal Friends Croatia, Compassion in World Farming, Eurogroup for Animals, L214, HIS

  2. YouGov survey is uitgevoerd in mei 2022 in 9 Europese landen, waaronder Nederland (1001 respondenten). Resultaten Nederland: https://www.ciwf.org.uk/media/7450794/results-for-l214-animal-law-netherlands-83-24052022xlsx.pdf

  3. https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/12950-Animal-welfare-revision-of-EU-legislation/public-consultation_nl

  4. https://www.l214.com/communications/20220601UE-broyage-gazage-poussins-canetons
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).