Zoekpictogram

Grote voedingsbedrijven moeten meer doen voor dieren

News Section Icon Gepubliceerd op 1-4-2022

Kip met kuikens buiten

Vier op de vijf internationale voedingsbedrijven hebben weliswaar een beleid over dierenwelzijn, maar er moet meer gebeuren om het leven van dieren te verbeteren. Dat blijkt uit de tiende editie van ons jaarlijkse onderzoek naar 150 van ’s werelds grootste voedingsbedrijven, de Business Benchmark on Farm Animal Welfare (BBFAW) BBFAW is een initiatief van Compassion in World Farming en wordt ondersteund door partner-organisatie VIER VOETERS.

In de afgelopen tien jaar dat we dit onderzoek doen, zie we dat dierenwelzijn veel belangrijker is geworden voor bedrijven. Maar de verbeteringen voor de dieren gaan niet snel genoeg. Zo zijn er nog maar weinig bedrijven die het gebruik van kooien in de veehouderij helemaal afwijzen.

Hoofdpunten

Van de 5 Nederlandse bedrijven die werden onderzocht, scoorde Unilever het best (niveau 2 van 6) gevolgd door Vion Food Group (niveau 3), en Ahold Delhaize, Plukon Food Group en Friesland Campina (alle niveau 4). Friesland Campina daalde dit jaar een niveau. Internationale leiders zijn de Britse Marks & Spencer, Noble Foods en Waitrose en Premier Foods (niveau 1).

  • 134 (89%) erkennen nu het welzijn van dieren in de veehouderij als een business issue (vergeleken met 71% van de 68 geëvalueerde bedrijven in 2012)
  • 122 bedrijven (81%) hebben een formeel beleid inzake het welzijn van dieren in de veehouderij (vergeleken met 46% van de bedrijven in 2012)
  • 119 bedrijven (79%) hebben formele doelstellingen en streefcijfers voor dierenwelzijn gepubliceerd (vergeleken met slechts 26% van de bedrijven in 2012)
Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:
Het is goed om te zien dat dierenwelzijn de afgelopen tien jaar steeds belangrijker is geworden voor bedrijven. Maar de grote voedingsbedrijven moeten nog veel meer doen om het welzijn van de dieren in de veehouderij te verbeteren, zoals volledig afstappen van producten waarvoor dieren in kooien hebben geleefd. De bedrijven hebben een grote verantwoordelijkheid om dierenleed tegen te gaan en bij te dragen aan een duurzaam voedselsysteem dat goed is voor dieren, mensen en de aarde.

Meer weten?

Voor meer informatie over ons internationale werk met voedingsbedrijven, kijk op de Engelstalige Compassion in Food business website.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).