Zoekpictogram

130.000 mensen tegen dierenleed zalmkwekerijen

News Section Icon Gepubliceerd op 11-4-2022

Overhandiging 130.000 handtekeningen aan Schots Parlementslid Ariane Burgess.
Overhandiging 130.000 handtekeningen aan Schots Parlementslid Ariane Burgess.

Er moet een halt komen op de uitbreiding van de Schotse zalmindustrie vanwege het ernstige dierenleed en de milieuvervuiling. En uiteindelijk moet er een einde komen aan deze industrie. Maar liefst 130.000 mensen tekenden de petitie met deze oproep aan de Schotse regering, die onze collega’s in Schotland overhandigden.

Iedereen die tekende: heel hartelijk dank voor je steun.

Uiteraard gaat onze campagne door en wij blijven samen met onze supporters de druk opvoeren om een einde te maken aan het dierenleed in de zalmkwekerijen.

Ernstig dierenleed

Zalmen in Schotse kwekerijen kampen met extreme welzijnsproblemen. Vorig jaar deden we grootschalig undercoveronderzoek bij de vijf grootste producenten. De bevindingen waren schokkend en onze beelden gingen de hele wereld over.

De dieren zwemmen eindeloos rondjes zwemmen in vervuild water in een overvolle kooi in zee, vele zijn ziek, worden aangevreten door parasieten en sterven voortijdig. Ook de impact op het milieu is zeer schadelijk, onder andere door het uitspoelen van met chemicaliën vervuild water in de omgeving.

Zieke Zalmen

Gekweekte zalm meest gegeten vis in Nederland

Gekweekte zalm is de meest gegeten vis in Nederland en de consumptie groeit. Naast de ruim 66.000 ton Noorse zalm importeerde Nederland in 2019 ruim 1000 ton Schotse zalm, dat zijn ongeveer 200.000 dieren.

Geen ‘diervriendelijke’ zalm te koop

Helaas ligt er geen zalm in de supermarkt waarbij het welzijn voldoende is gewaarborgd. Wilde zalmen ervaren veelal ernstige welzijnsproblemen bij de vangst en de doding, die vaak langzame verstikking is op ijs of het bij vol bewustzijn worden opgesneden. Ook bij zalmen met een keurmerk, zoals ASC (voor kweekvis) en MSC (voor wilde vis) wordt niet op welzijn gelet. En ook bij het biologisch keurmerk is welzijn niet goed ingeregeld.

Meer weten?

Wil je meer informatie over zalmen in kwekerijen lees dan onze ’10 redenen om geen zalm te eten’ . En kijk voor meer informatie over onze campagne voor beter vissenwelzijn op oogvoorvis.nl.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).