Zoekpictogram

Minister ontvangt duizenden steunbetuigingen vissenwelzijn

News Section Icon Gepubliceerd op 22-3-2022

Minister Staghouwer ontvangt petitie beter vissenwelzijn
Minister Staghouwer ontvangt duizenden steunbetuigingen vissenwelzijn

Vandaag maakte minister Staghouwer van LNV kennis met onze zeven meter lange reuzenzalm Blue in het centrum van Den Haag. Hij nam een petitie met ruim 18.000 handtekeningen en duizend handgeschreven kaarten in ontvangst met de oproep om beter vissenwelzijn. Hij liet weten dierenwelzijn en een goede omgang met dieren belangrijk te vinden en zich daarvoor in te willen zetten.

Wij zijn blij dat de nieuwe minister zijn steun toont aan de vissen en hopen dat hij zich sterk zal maken voor betere regelgeving om vissenwelzijn te verbeteren.

Iedereen die een kaart schreef of de petitie ondertekende, heel hartelijk dank!

Ook verschillende Tweede Kamerleden, zoals Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren en Erik Haverkort van de VVD, kwamen naar Blue om hun steun te betuigen aan de campagne voor beter vissenwelzijn.

Kamerlid Wassenberg steunt beter vissenwelzijn
Tweede Kamerlid Wassenberg steunt de campagne voor beter vissenwelzijn
Haverkort VVD Blue Den Haag
Ook Erik Haverkort (VVD) ging met ons in gesprek over Vissenwelzijn

In actie tegen vissenleed

Het afgelopen jaar toerden we met Blue langs verschillende steden om aandacht te vragen voor vissenleed. Duizend mensen schreven een persoonlijke kaart aan de minister om hun zorgen over de vissen te uiten. Want het leed bij de vangst, in kwekerijen en bij de doding is extreem groot.

In Nederland worden jaarlijks naar schatting meer dan 15 miljoen vissen gekweekt en 4 miljard vissen gevangen voor consumptie. Dat zijn ruim acht keer meer dieren dan in de veehouderij. Toch zijn er amper regels om hun welzijn te beschermen.

Wij roepen de overheid op zich meer in te zetten voor beter vissenwelzijn, te beginnen met verplichte verdoving voor de slacht voor alle vissen. Ook moeten er welzijnsregels komen voor vissen in kwekerijen. In de huidige kwekerijen is er vrijwel geen ruimte voor natuurlijk gedrag, wat leidt tot stress. Er is groot risico op ziekte, verwondingen en sterfte. Voor alle vissoorten moeten er daarom specifieke regels komen om goed welzijn te garanderen.

En ook bij de vangst zijn er verbeteringen nodig om het ernstige leed te beperken. Dieren worden nu vaak uren door het water getrokken, raken verdrukt in de netten en vaak gewond.

Vissenwelzijn in Europa

Niet alleen in Nederland maar ook op Europees niveau moet er meer aandacht komen voor vissenwelzijn. Momenteel werkt de Europese Commissie aan nieuwe dierenwelzijnswetgeving. Dit is een belangrijke kans om vissenwelzijn te verbeteren. Wij zijn in verschillende landen tegelijk een petitie gestart om ervoor te zorgen dat vissen een belangrijke plek krijgen in de nieuwe wetgeving en hun welzijn verbeterd wordt.

Wil jij ook de vissen helpen? Teken dan de petitie.

Meer weten?

Onder de naam Oog voor vis voeren wij campagne voor beter vissenwelzijn. Kijk op oogvoorvis.nl voor meer informatie.

 

 

 

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).