Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 24-2-2022

De Milieuvergadering van de Verenigde Naties (UNEA 5) in Nairobi, Kenia, die volgende week plaatsvindt, biedt een belangrijke kans voor het verbeteren van dierenwelzijn wereldwijd. Onze CIWF collega’s zijn bij de VN vergadering aanwezig en samen met collega-organisaties zetten we alles op alles om een belangrijke resolutie aangenomen te krijgen.

De resolutie roept het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) op een rapport op te stellen waarin het verband tussen dierenwelzijn, milieu en duurzame ontwikkeling wordt onderzocht. Want als we grote problemen als milieuvervuiling, klimaatverandering, pandemische ziektes en biodiversiteitsverlies het hoofd willen, zullen we ook dierenwelzijn sterk moeten verbeteren.

Dierenwelzijn voor het eerst op de VN agenda

In de resolutie worden de lidstaten bovendien opgeroepen dieren en hun habitats te beschermen en aan dierenwelzijnseisen te voldoen. Dit houdt onder meer in dat het biodiversiteitsverlies een halt moet worden toegeroepen, ecosystemen moeten worden hersteld, en dat klimaatverandering, milieuvervuiling en het risico van nieuwe besmettelijke ziekten die van dier op mens kunnen overgaan, moeten worden teruggedrongen. Ook pleit de resolutie voor een verschuiving naar duurzamere voedselsystemen. Als de resolutie wordt aangenomen zou dierenwelzijn voor het eerst een belangrijke plek krijgen op de agenda van het VN milieuprogramma.

Olifanten in het wild

Brief aan minister Staghouwer

Samen met onze collega-organisaties hebben we over de hele wereld ministers van landbouw en milieu opgeroepen de resolutie te steunen. Samen met 18 organisaties1 stuurden we een brief aan minister Staghouwer.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: "Verbetering van het dierenwelzijn is van levensbelang om een duurzame toekomst voor dieren, mensen en de planeet veilig te stellen. Daarom dringen wij er bij het ministerie van LNV op aan om deze resolutie te steunen. Het is een belangrijke kans om te laten zien hoe dierenwelzijn een sleutelrol speelt in de aanpak van de huidige milieu- en gezondheidscrises.”

Voor de goedkeuring van de resolutie zijn 97 stemmen nodig. De resolutie wordt geleid door Ghana en aanvankelijk gesponsord door vijf andere lidstaten: Senegal, Burkina Faso, Ethiopië, de Democratische Republiek Congo en Zuid-Soedan. Pakistan heeft nu ook officieel aangekondigd zich als co-sponsor aan te sluiten. Er is een website waar de lidstaten die voor de resolutie zijn, worden vermeld.

 

1 Caring Vets, CAS International, De Faunabescherming, Dierenbescherming, Dierencoalitie, Eyes on Animals, International Fund for Animal Welfare (IFAW), Sea First Foundation, Sophia Vereeniging, Stichting AAP, Stichting Bont voor Dieren, Stichting Proefdiervrij, Stichting Varkens in Nood, Stichting Dier&Recht, Stichting VIER VOETERS, Vissenbescherming, Wakker Dier en World Animal Protection Nederland.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).