Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 7-2-2022

Geweldig nieuws! De geplande megastal voor 14.000 varkens in Ommen gaat niet door. De plannen kregen felle kritiek van omwonenden en wij startten een petitie: ruim 52.000 mensen spraken zich uit tegen de megastal en het megadierenleed. De kwestie kreeg veel media-aandacht en na jaren strijd is de megastal eindelijk van de baan.

Iedereen die de petitie ondertekende, heel hartelijk dank!

Megastal = megadierenleed + megavervuiling

De megastal voor een opfokbedrijf voor 14.000 biggen was gepland aan de Knolsdijk in Beerzerveld, gemeente Ommen. Dit zou betekenen dat er jaarlijks ruim 100.000 biggen op het bedrijf komen die die na enkele weken worden afgevoerd om te worden vetgemest voor de slacht.

In een dergelijke megastal staan de biggen opgesloten in hokken, kunnen nooit naar buiten en hebben amper ruimte voor natuurlijk gedrag. Wanneer in een megastal brand of een ziekte uitbreekt, is het aantal slachtoffers bovendien enorm.

Naast het dierenleed op de extreem grote schaal is ook de impact op de aarde zeer groot. Denk aan mest, stikstof, de uitstoot van broeikasgassen en verbruik van natuurlijke bronnen voor de productie van veevoer voor de dieren. Deze impact gaat veel verder dan de gemeentegrenzen.

Veel minder dieren en alle dieren buiten

Kip in de wei met varkens op de achtergrond

Het overweldigende aantal handtekeningen laat zien dat niet alleen omwonenden geen megastal willen, maar mensen in heel Nederland verzetten zich. Voor de dieren, de natuur en de volksgezondheid is het noodzakelijk dat de veehouderij in Nederland sterk verkleint en diervriendelijker wordt. Compassion in World Farming voert daarom campagne voor een veehouderij met Veel minder dieren en alle dieren buiten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).