Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 13-1-2022

900.000 EU burgers vragen einde aan verre veetransporten

Transport vrachtwagen

Vandaag overhandigden we onze petitie met 900.000 handtekeningen voor een verbod op verre veetransporten aan het Europees Parlement. De petitie organiseerden we samen met Vier Voeters, WeMove Europe en Animals International. Volgende week zal het Europees Parlement stemmen over aanbevelingen met betrekking tot het verbeteren van dierenwelzijn tijdens veetransporten naar aanleiding van een alarmerend rapport van een Europese Parlementaire onderzoekscommissie. Samen met de ondertekenaars roepen we de Europarlementariërs op te stemmen voor een einde aan de lange transporten, omdat ze tot extreem dierenleed leiden. Dit zou een belangrijk signaal naar de Europese Commissie betekenen om de transporttijd te verkorten en de langste transporten te verbieden.

We willen iedereen die de petitie ondertekende danken voor de steun!

Heb je nog niet getekend? Je kunt hier nog tekenen.

In december concludeerde de Europese parlementaire enquêtecommissie ANIT in een vernietigend onderzoeksrapport dat het dierenwelzijn tijdens veetransporten ernstig in het geding is. De commissie deed aanbevelingen ter verbetering, maar deze gaan niet ver genoeg omdat ze de dieronvriendelijke handel in stand houden. Samen met 900.000 Europese burgers vragen de organisaties middels de petitie om een einde aan het transporteren van dieren naar landen buiten de EU, een verbod op het vervoer van piepjonge dieren en om een maximum transportduur van acht uur voor runderen, schapen en varkens en vier uur voor pluimvee en konijnen. De petitie is aangeboden aan Europarlementariër Tilly Metz, voorzitter van de ANIT commissie en van de ‘Intergroup of the Welfare and Conservation of Animals’ van het Europees Parlement.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De boodschap van de Europese burgers is duidelijk: het moet afgelopen zijn met het eindeloze gesleep met dieren. Dieren naar een ver land vervoeren om ze daar vet te mesten of direct te slachten, is zinloos, onnodig en veroorzaakt enorm dierenleed. Europa moet nu kiezen voor beter dierenwelzijn, verre veetransporten verbieden en overstappen op het vervoer van vlees of genetisch materiaal.”

Verre veetransporten

Elk jaar worden miljoenen dieren over duizenden kilometers vervoerd om te worden geslacht of te worden gebruikt in de fok. Tijdens de transporten lijden de dieren ernstig door onder andere stress, uitputting, oververhitting en verwondingen. Zelfs tweewekenjonge kalveren en drachtige dieren worden op transport gesteld met grote dierenwelzijnsproblemen tot gevolg.

Volgens de huidige regels kunnen varkens 24 uur non-stop worden vervoerd en schapen en runderen 29 uur met slechts één uur rust. Vervolgens is een pauze van 24 uur verplicht, maar na deze pauze kan de cyclus worden herhaald, waardoor dieren vaak dagen of zelfs weken onderweg kunnen zijn. Eerder besloot toenmalige minister van LNV Schouten de langste veetransporten voor Nederlandse dieren op te schorten, omdat verplichte rustpauzes werden overgeslagen. In oktober vorig jaar is dit besluit teruggedraaid. 1

Koe op transport

 

https://www.trouw.nl/opinie/minister-schouten-pakt-veetransport-alsnog-niet-aan-en-zorgt-zo-voor-dierenleed~b8bdbe1f/

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).