Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 14-12-2021

We kijken terug op een heel bijzonder jaar. Een jaar van uitdagingen, maar ook van grote successen voor de dieren. Die hadden we niet kunnen behalen zonder de steun van al onze supporters. We willen onze supporters heel hartelijk danken voor alles wat we samen hebben bereikt dit jaar!

Wil je meehelpen om van 2022 ook een succesvol jaar voor de dieren te maken? Doe dan vandaag een (extra) donatie.

 

Hieronder vind je de hoogtepunten van 2021. Wil je meer informatie over wat Compassion in World Farming wereldwijd bereikt heeft, bekijk dan ons internationale overzicht.

Europa belooft een einde aan kooien

Een geweldige overwinning voor de dieren in juni: de Europese Commissie belooft het gebruik van kooien in de veehouderij te beëindigen. Dit is haar reactie op ons succesvolle Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age.

De Europese Commissie stelt wetgeving voor en streeft naar een geleidelijke afschaffing van alle kooien vanaf 2027. Dit betekent een beter leven voor meer dan 300 miljoen dieren. Kippen, moedervarkens, konijnen, kalfjes, kwartels, eenden en ganzen mogen straks niet meer worden opgesloten achter tralies maar moeten meer ruimte krijgen voor hun natuurlijke gedrag.

In een jaar tijd tekenden 1,4 miljoen Europeanen, waaronder ruim 150.000 Nederlanders, ons Europees burgerinitiatief. Meer dan 170 organisaties uit heel Europa hielpen mee: de grootste campagne voor dierenwelzijn ooit!

Veel minder dieren en alle dieren buiten

Kippenposter in Den Haag

Voor een gezonde, duurzame en diervriendelijkere toekomst moeten we overstappen naar een veel kleinere veehouderij, waarbij alle dieren buiten komen. Dat voorkomt groot dierenleed, draagt bij aan het oplossen van het stikstofprobleem, gaat klimaatverandering tegen en geeft onze boeren weer toekomst.

Om ervoor te zorgen dat de politiek deze overstap meeneemt in de nieuwe regeringsplannen, hingen we tijdens de formatie wekenlang onze posters(papier en digitaal) in het centrum van Den Haag. Ook was onze oproep megagroot op een snelwegmast langs de A12 vlak voor de ingang van Den Haag te zien. We bedanken alle donateurs die meededen aan de crowdfundingactie en deze campagne mogelijk maakten!

Ook stuurden supporters honderden persoonlijke ansichtkaarten met dezelfde boodschap naar de onderhandelende politici. Onze oproep aan de politici deden we samen met boerenorganisatie Caring Farmers en de dierenartsen van Caring Vets.

Reuzenzalm op toer door Nederland

Rond Dierendag toerden we met de zeven meter lange reuzenzalm genaamd Blue langs verschillende steden om aandacht te vragen voor beter vissenwelzijn. Blue was onder andere in Groningen, Rotterdam, Eindhoven en Nijmegen te zien en trok veel bekijks van publiek en pers. Honderden mensen tekenden een actiekaart met een oproep aan de nieuwe minister van landbouw voor betere vissenwelzijnsregels.

De toer is voor een belangrijk deel mogelijk gemaakt door iedereen die heeft meegedaan aan de crowdfundingactie. Nogmaals heel erg bedankt aan iedereen die doneerde!

Vissenwelzijn in de Tweede Kamer

In de visindustrie lijden miljarden dieren zeer ernstig. Toch zijn er amper regels om hun welzijn te beschermen. Onder de naam Oog voor vis voeren wij campagne voor beter vissenwelzijn en zetten we met succes het onderwerp hoger op de politieke agenda. In juni werden we uitgenodigd om deel te nemen aan een rondetafelgesprek over vissenwelzijn in de Tweede Kamer.

Eerder stuurden we Tweede Kamerleden tien weken lang op ‘vrijdag vissendageen grote vissenkaart met steeds een concreet punt waarmee ze aan de slag kunnen om vissenwelzijn te verbeteren. De tien punten vormen samen het Vissenmanifest dat we samen met collega-organisaties Dierenbescherming, Vissenbescherming, Sea First en Dierencoalitie opstelden.

Cover van het kweekvisrapport

Ook publiceerden we dit jaar ons onderzoek naar het dierenleed in Nederlandse viskwekerijen. De dieren leven onder zeer onnatuurlijke omstandigheden in overvolle, kale bassins met hoog risico op ziekte en sterfte. Toezicht op het welzijn door de NVWA, zoals bij de dieren in de veehouderij, ontbreekt bovendien. Ons rapport kreeg uitgebreide aandacht in de media en wij stuurden een brandbrief naar landbouwminister Schouten.

CIWF bij de Verenigde Naties

Bosbrand

De vee-industrie is niet alleen een ramp voor dieren, ze draagt ook bij aan klimaatverandering. Om de klimaatcrisis het hoofd te bieden, moet ons voedselsysteem op de schop en de vleesconsumptie drastisch omlaag. Wij waren aanwezig in het hart van de klimaattop in Glasgow om deze boodschap over te brengen aan de wereldleiders. Daarbij publiceerden we een nieuw rapport over de noodzaak te stoppen met de industriële veehouderij en om te schakelen naar een duurzaam, gezond en diervriendelijker voedselsysteem.

Dit was ook onze boodschap bij de VN-top over het wereldvoedselsysteem. We stelden er de nadelige gevolgen van de vee-industrie voor biodiversiteit, natuur en klimaat aan de orde. Dat zullen we ook in de komende jaren blijven doen. Samen met jou zetten wij onze strijd voor een duurzaam en diervriendelijker voedselsysteem door.

Onthuld: dierenleed in Schotse zalmkwekerijen

Achter het pakje zalm in de supermarkt schuilt vrijwel altijd een leven vol lijden. Wij gingen undercover en filmden in de Schotse zalmkweekindustrie. Wat we daar aantroffen was ronduit afschuwelijk. Misvormingen, dieren waarvan de huid is aangevreten en die stukken van hun lichaam missen, extreem hoge sterfte, smerig water... De welzijnsproblemen zijn zeer ernstig. Schotland is de op twee na grootste zalmproducent ter wereld en exporteert ook naar Nederland.

Meer dan 120.000 mensen steunden onze oproep aan de Schotse overheid om het dierenleed aan te pakken en uitbreiding van de sector tegen te gaan. Onze campagne gaat door en wij blijven druk zetten op de Schotse overheid.  

In actie voor de octopus

Een van de meest fascinerende dieren op aarde is wel de octopus. Hij is hyperintelligent, zeer nieuwsgierig, gevoelig en kan pijlsnel zijn uiterlijk aanpassen aan zijn omgeving.

Het is dan ook moeilijk voor te stellen om deze dieren in kale, massale kwekerijen op te sluiten. Toch zijn er plannen in onder andere Spanje om met octopuskweek te starten. Dit zou een ramp betekenen voor het welzijn van deze gevoelige dieren.

Op Wereld Octopus Dag op 8 oktober presenteerden wij daarom ons rapport met acht redenen waarom het volkomen onverantwoord is om dit achtarmige dier in kwekerijen te houden.

We pleiten internationaal voor een verbod en roepen de betrokken regeringen op te stoppen met hun plannen.

Filmptip! Heb je de met een Oscar bekroonde film 'My Octopus Teacher' al gezien? Een ontroerend portret, dat ertoe leidde dat mensen wereldwijd dit verbluffende dier in hun hart sloten. Bekijk ‘m op Netflix.

Internationale actie tegen veetransport

Mensen met actieborden

Op 14 juni organiseerden we voor de zesde keer de internationale actiedag tegen verre veetransporten. Over de hele wereld kwamen duizenden mensen in actie om aandacht te vragen voor het vreselijke dierenleed. Vanwege de coronamaatregelen was de actie geheel online.

Nog elke dag worden duizenden dieren op transport gesteld in overvolle schepen en veewagens naar verre bestemmingen. Het dierenleed is schrijnend. De Europese Commissie belooft nu eindelijk de regels voor veetransporten aan te pakken. Wij voeren nationaal en internationaal actie en roepen op tot een verbod van veetransporten naar landen buiten de EU. Jij kunt de oproep steunen door de petitie te tekenen.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).