Zoekpictogram

Wereldwijd stoppen bedrijven met kooi-eieren

News Section Icon Gepubliceerd op 17-11-2021

Kip op een zandpad

Over de hele wereld stoppen bedrijven met het gebruik van eieren van kippen uit kooien. Deze trend zet gestaag door, ondanks de problemen in de keten door de coronacrisis. Dat blijkt uit het vijfde EggTrack Rapport dat wij vandaag publiceren. Dit jaar geven 156 van de 219 (71%) onderzochte grote voedingsbedrijven aan vooruitgang te boeken richting een bedrijfsvoering zonder kooien; dat was 63% in 2020.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Kooi-eieren hebben geen toekomst. Het is niet meer van deze tijd om kippen op te sluiten in krappe draadgazen kooien. Consumenten willen het niet en bedrijven over de hele wereld mijden kooi-eieren steeds meer. Dat er nog altijd miljoenen Nederlandse kippen in kooien zitten, is schandalig. Deze manier van dieren houden past niet in een toekomstbestendige, duurzame veehouderij in Nederland.”

Trend in lijn met belofte voor Europese veehouderij zonder kooien

Het EggTrack Rapport volgt jaarlijks de ontwikkeling van het gebruik van kooi-eieren door grote voedingsbedrijven, waaronder Unilever, Nestlé en Ahold Delhaize. De trend naar een productie zonder kooien is geheel in lijn met de politieke toezeggingen van de Europese Commissie dit jaar die een einde aan kooien voor alle dieren in de veehouderij beloofde vanaf 2027. Deze belofte deed de Commissie naar aanleiding van het succesvolle Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age, dat 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden en waarvan CIWF initiatiefnemer is.1 Eerder dit jaar betuigden tien grote voedingsbedrijven, waaronder Barilla, Ferrero en Unilever, per brief aan de Europese Commissie hun steun aan het burgerinitiatief.

In Nederland worden nog altijd miljoenen kippen in kooien gehouden voor de productie van eieren. De dieren zitten in zogenaamde koloniekooien, waar een kip nog geen twee A4-tjes aan ruimte heeft en dierenwelzijnsproblemen zijn ernstig. Ook de Rabobank geeft al jaren aan dat de markt voor kooi-eieren terugloopt en er weinig toekomst in zit.1

1 Naast initiatiefnemer Compassion in World Farming steunen meer dan 170 organisaties het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIER VOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection. 

2 https://www.rabobank.nl/kennis/s011088380-duurzame-productie-van-eieren-zet-door

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).