Zoekpictogram

Nieuw rapport: stop de octopus-kweek

News Section Icon Gepubliceerd op 8-10-2021

Close-up van een octopus

Vandaag op Wereld Octopus Dag roepen wij internationaal op tot een stop op de ontwikkeling van octopuskwekerijen. In ons nieuwe rapport (Engelstalig) beschrijven we acht redenen waarom het kweken van dit achtarmige dier zou leiden tot ernstig dierenleed, onder andere door de grote intelligentie, het bijzonder complexe gedrag en de natuurlijke behoeften van octopussen.

We roepen per brief de regeringen van Spanje, Japan, Mexico en de VS op hun plannen voor de octopuskweek te stoppen. Naast het feit dat er in kwekerijen niet voldaan kan worden aan de natuurlijke behoeften van de dieren, bestaat er ook geen pijnloze dodingsmethode en zou de kweek voor nog meer druk op onze al overbeviste zeeën leiden, doordat deze vleesetende dieren gevoerd zouden moeten worden met wild gevangen vis.

8 argumenten tegen octopus-kweek

Marien bioloog Dr. Elena Lara, Research Manager bij Compassion in World Farming en auteur van het rapport: "De Netflix film, My Octopus Teacher, gaf de wereld een ontroerende blik in het leven van deze unieke, van nature solitaire en kwetsbare wilde dieren. Mensen die de film hebben gezien, zullen geschokt zijn te horen dat er plannen zijn om deze fascinerende, nieuwsgierige en gevoelige wezens op te sluiten in massale, kale kwekerijen. Hun leven zou eenvoudigweg niet de moeite waard zijn.”

"Het woord 'octopus' komt van het Griekse 'októpus', dat 'achtvoet' betekent. Daarom onthullen we vandaag op 8 oktober, Wereld Octopus Dag, in ons rapport acht redenen waarom octopussen niet in kwekerijen moeten worden gehouden.”

Consumptie

In het wild gevangen octopussen worden wereldwijd geconsumeerd, met name in mediterrane landen in Europa, in Azië en in Mexico. In de EU wordt in Italië de meeste octopus geconsumeerd, meer dan 60.000 ton per jaar. De laatste tijd is de vraag naar octopus in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan, gestegen. Dit heeft geleid tot een afname van de wilde populaties. Hierdoor is er belangstelling vanuit de industrie om octopussen in gevangenschap te kweken. In de EU doet met name Spanje onderzoek naar het gebruik van netkooien in zee en tanks op het land.

Meer weten?

Bladzijde uit het rapport

Wil je meer weten over octopussen en octopuskweek, lees dan ons Engelstalige rapport ‘Octopus factory farming: A recipe for disaster’. Of bekijk de Nederlandstalige samenvatting.

CIWF voert campagne voor beter welzijn voor vissen en andere waterdieren die voor consumptie worden gebruikt onder de titel Oog voor vis. Lees hier meer over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).