Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 27-7-2021

De visindustrie is misschien wel de grootste bron van dierenleed aller tijden, maar er is amper aandacht voor dit leed in de politiek. Om dit te veranderen voeren we uitgebreid actie bij politici. En met succes!

We werden uitgenodigd om deel te nemen aan het rondetafelgesprek ‘Naar een duurzame visserij’ in de Tweede Kamer. Onze campagneleider vissenwelzijn Annemarie schoof aan. Bekijk hieronder haar bijdrage.

Kom in actie voor de vissen

Dit gesprek is een goede stap, maar er moet nog heel veel gebeuren voordat vissen de behandeling en het respect krijgen dat ze verdienen. Jij kunt ook meehelpen: teken de petitie voor beter vissenwelzijn en een verbod op de onverdoofde slacht.

Veel dieren, weinig bescherming

Jaarlijks worden er in Nederland zo’n 15 miljoen vissen gehouden in kwekerijen en ruim 4 miljard vissen gevangen voor consumptie. Ondanks de onvoorstelbaar grote aantallen dieren, zijn er amper regels om hun welzijn te beschermen.

De dieren lijden dan ook ernstig bij de vangst, in de kwekerijen en bij de slacht. Vrijwel alle wild gevangen vissen sterven een langzame dood door verstikking of worden bij vol bewustzijn opengesneden en verwerkt. Dit zijn dodingsmethodes die ondenkbaar zijn bij dieren uit de veehouderij.

Vissen kunnen net als andere dieren pijn en stress ervaren. Daar is de wetenschap inmiddels over uit. Het is dus de hoogste tijd om vissenwelzijn te verbeteren.

Zeebrasems in het water

Vissenwelzijn hoger op de politieke agenda

Voor veel Tweede Kamerleden is vissenwelzijn nog een relatief onbekend onderwerp. Om hen in te lichten en handvaten te bieden om het welzijn te verbeteren, verstuurden we tien weken lang op ‘vrijdag vissendag’ een grote vissenkaart met een concreet punt waarmee ze aan de slag kunnen. De tien punten vormen samen het Vissenmanifest dat we samen met collega-organisaties Dierenbescherming, Vissenbescherming, Sea First en Dierencoalitie opstelden. Lees hier meer over het vissenmanifest.

Eerder dit jaar publiceerden we ons onderzoek naar het dierenleed in Nederlandse viskwekerijen. De dieren leven onder zeer onnatuurlijke omstandigheden in overvolle, kale bassins met hoog risico op ziekte en sterfte. Toezicht op het welzijn door de NVWA, zoals bij de dieren in de veehouderij, ontbreekt bovendien. Wij stuurden een brandbrief naar landbouwminister Schouten. Lees hier meer.

Meer weten?

CIWF voert nationaal en internationaal campagne voor beter vissenwelzijn. Lees meer over ons werk voor de vissen op oogvoorvis.nl.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).