Zoekpictogram

News Section Icon Gepubliceerd op 26-7-2021

Vandaag roepen we het consortium van Parmezaanse kaasproducenten op om alle koeien weidegang te geven en te stoppen met het vastbinden van de dieren. De bijna 250.000 koeien in de Italiaanse Po-vallei die de melk geven voor deze industrie verdienen een beter leven. Want hoewel Parmezaanse kaas bekend staat als een kwaliteitsproduct en de industrie wel twee miljard omzet draait, schuilt er veel dierenleed achter de kazen.

In 2017 publiceerden we schokkende undercoverbeelden van graatmagere dieren in smerige stallen die nooit buiten komen. De beelden werden wereldwijd nieuws. Nu vier jaar later is er nog altijd weinig veranderd: de meeste koeien komen nooit in de wei en sommige worden zelfs vastgebonden en kunnen geen kant op.

Daarom zijn wij vandaag opnieuw een actie gestart. Wereldwijd kunnen consumenten onze oproep steunen door de Parmezaanse kaasproducenten een protestmail te sturen en hun vragen te zorgen voor beter dierenwelzijn.

Kom in actie tegen het dierenleed achter Parmezaanse kaas

KOM OOK IN ACTIE VOOR DE KOEIEN OP CIWF.NL/PARMEZAAN

Onmiddellijk na ons onderzoek in 2017 beloofde het consortium van Parmezaanse kaasproducenten toezicht te houden op het dierenwelzijn en veranderingen door te voeren om de omstandigheden te helpen verbeteren. De veranderingen zijn echter op vrijwillige basis en nu vier jaar later zijn de verbeteringen nog altijd veel te beperkt.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schraal contrast met het rotleven dat de koeien hebben. De Parmezaanse kaasproducenten zeggen dat ze dierenwelzijn belangrijk vinden. Het wordt de hoogste tijd dat ze dat ook waarmaken. De dieren kunnen niet langer meer wachten."

Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) is een beschermde merknaam, die de kazen alleen verkrijgen als de melk afkomstig is uit een specifieke regio en de productie aan verplichte voorschriften voldoet, onder andere met betrekking tot het voedsel van de koeien en het aantal maanden rijpen van de kazen. Een belangrijk deel van de Parmezaanse kaasproductie wordt geëxporteerd naar landen in de EU, de Verenigde Staten en China. Ook in Nederland ligt Parmezaanse kaas in alle grote supermarkten.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).