Zoekpictogram

Motie aangenomen voor een einde aan kooien

News Section Icon Gepubliceerd op 25-5-2021

Tekening van springende konijnen

Een heel belangrijke stap in onze strijd tegen kooien: de landbouwcommissie van het Europees Parlement stemde afgelopen vrijdag voor een motie om kooien in 2027 te verbieden. De motie komt in reactie op ons Europees burgerinitiatief Stop de kooien.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze motie laat zien dat, net als burgers in heel Europa, ook de Europese wetgevers een einde willen maken aan vreselijke kooien waarin honderden miljoenen dieren opgesloten zitten. Dit is een goede en belangrijke stap en we kijken nu naar de Europese Commissie om daadwerkelijk wetgeving voor te stellen die voorgoed een einde maakt aan dit dierenleed.”

Met de motie verzoekt de landbouwcommissie de Europese Commissie de EU-richtlijn 98/58/EG aan te passen "met als doel de geleidelijke uitbanning van het gebruik van kooien in de Europese veehouderij" (compromisamendement 1). Ook wordt de Commissie verzocht haar herziening van de dierenwelzijnswetgeving te bespoedigen en te vragen om "resultaten in 2022" in plaats van de voorziene datum van 2023 (amendement 108).

Kip in het gras

In de resolutie wordt ook "geëist dat alle dierlijke producten die in de EU worden ingevoerd, worden geproduceerd in volledige overeenstemming met de desbetreffende EU-wetgeving, met inbegrip van het gebruik van kooivrije houderijsystemen" (amendement 181) en het belang van passende financiële steun om boeren bij de omschakeling te ondersteunen wordt onderstreept (paragraaf 8).

Ook wordt in de motie "de Commissie in dit verband verzocht specifieke EU-wetgeving voor te stellen inzake minimumnormen voor de bescherming van konijnen in de konijnenhouderij" (amendement 153). Momenteel zijn er namelijk geen specifieke regels die het welzijn van konijnen beschermen. De grote meerderheid van de konijnen leeft in draadgazen kooitjes die zo klein zijn dat ze amper rechtop kunnen staan, laat staan huppelen.

Volgende stappen

De motie is opgesteld na de drie uur durende hoorzitting van het Europees Parlement op 15 april waarin wij het burgerinitiatief tegen kooien presenteerden. Hier bleek dat een overweldigende meerderheid van de Europarlementariërs en vertegenwoordigers van andere EU-instellingen voorstander was van een verbod op het gebruik van kooien in de veehouderij. In juni zal het hele Europees Parlement stemmen over de motie.   

Stop de kooien

In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren hun hele leven of een belangrijk deel daarvan opgesloten in kooien. Het gaat om kippen, konijnen, moedervarkens, kwartels, kalfjes, eenden en ganzen. De dieren hebben bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag, en hebben vaak last van stress en verwondingen.

Het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ startte op 11 september 2018 en werd binnen een jaar door bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan ruim 150.000 Nederlanders, ondertekend. Recent spraken ook 140 wetenschappers, waaronder wereldberoemde apenonderzoeker Dr Jane Goodall, hun steun uit voor het initiatief, evenals grote voedingsbedrijven waaronder Unilever, IKEA en Aldi Nord. In de komende maanden moet de Europese Commissie met een reactie komen op het initiatief en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).