Zoekpictogram

Vrijdag vissendag voor Tweede Kamerleden

News Section Icon Gepubliceerd op 9-4-2021

Vissenkaart wordt op de brievenbus gedaan

Vandaag gaan wij van start met een nieuwe actie voor de vissen: gedurende tien weken presenteren wij ons 10-punten Vissenmanifest voor beter vissenwelzijn. Op ‘vrijdag vissendag’ ontvangen de Tweede Kamerleden die betrokken zijn bij visserij en dierenwelzijn elke week een nieuw punt, waarmee ze aan de slag kunnen om vissenwelzijn te verbeteren. Deze actie voeren we samen met de Dierenbescherming, Vissenbescherming, Sea First en de Dierencoalitie.

Het eerste punt gaat over pijnloze doding aan boord van vissersschepen. Bijna alle wild gevangen vissen sterven een langzame dood op ijs aan boord of ze worden levend gefileerd. Dit terwijl elektrische bedwelming voorafgaand aan de dodingsmethode mogelijk is. Zo is er een schip (Ekofish) in de vaart die schol aan boord bedwelmt.

Elke week ontvangen de Kamerleden een nieuwe vissenkaart met een verbeterpunt, die ze gedurende tien weken op een onderwater verzamelposter in hun fractiekamer kunnen ophangen. Na de tien weken overhandigen we officieel ons gehele manifest aan de minister.

Kijk hier om elke week het nieuwe vrijdag vissendagpunt te ontdekken.

Wilde zalm zwemmend in de oceaan

Vissen verdienen veel beter

Jaarlijks worden er in Nederland naar schatting vier miljard vissen gevangen en tien miljoen vissen gekweekt. Ondanks de omvang van deze industrie, zijn er nauwelijks welzijnsregels voor het vangen, kweken en doden van de vissen. En dat terwijl de meeste wetenschappers het erover eens zijn: vissen kunnen pijn, angst en stress ervaren. Dit is ook de conclusie van de Raad van Dieraangelegenheden (RDA). In hun zienswijze ‘Welzijn van Vissen’1 staat dat in de omgang met vissen bewuster rekening moet worden gehouden met hun welzijn en integriteit. Ook de meeste Nederlanders vinden dat vissen betere bescherming verdienen.

De overheid kan niet achterblijven en zal stappen moeten zetten in het verbeteren van vissenwelzijn. Daarom voeren wij campagne en bieden wij met deze actie tien concrete handvatten om mee aan de slag te gaan.

1  https://www.rda.nl/publicaties/zienswijzen/2018/03/07/welzijn-van-vissen-verdient-meer-aandacht-van-overheid-en-andere-betrokken-partijen

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).