Zoekpictogram

Grote voedingsbedrijven steunen ‘Stop de kooien’.

News Section Icon Gepubliceerd op 17-3-2021

Kip in de buitenlucht

Vooraanstaande voedselbedrijven uit heel Europa roepen vandaag per brief de Europese Commissie en Europarlementariërs op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij, te beginnen met kippenkooien.

Unilever, Nestlé, Inter IKEA group, ALDI Nord, Barilla Group, Ferrero, Jamie Oliver Group, Le Groupement les Mousquetaires (retail), Mondelēz International, Fattoria Roberti (eierproducent) ondertekenen gezamenlijk de brief die stelt dat er een sterke business case is voor een einde aan kooien voor legkippen, vooral in de EU: “systemen zonder kooien worden veel gebruikt, zijn economisch haalbaar, en geven de kippen betere leefomstandigheden.”

Wetgeving voor dierenwelzijn verbeteren

De Europese Commissie heeft al aangegeven dierenwelzijn heel belangrijk te vinden en enkele belangrijke wetten voor de bescherming van dieren te willen herzien. De ondertekenaars van de brief zeggen nu dat dit een ideale kans is om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de Europese veehouderij, te beginnen met kippenkooien. Ze laten weten ‘er klaar voor’ te zijn en te willen samenwerken om dit doel te verwezenlijken.

“Nederlandse supermarkten verkopen al jarenlang geen kooi-eieren meer. Wereldwijd stoppen steeds meer bedrijven in de voedselsector met het gebruik van kooien. Zij laten zien dat kooien onnodig zijn en dat het houden van dieren zonder kooien goed mogelijk is”, zegt Geert Laugs, directeur CIWF Nederland:“Het is nu de hoogste tijd dat Europa zich aansluit bij deze wereldwijde trend en haar wetgeving (Richtlijn 98/58) voor het houden van dieren in de veehouderij aanpast, zodat er een einde komt aan het gebruik van alle kooien in de veehouderij. Die veroorzaken dierenleed, zijn onnodig en niet van deze tijd”.

Europees burgerinitiatief Stop de kooien

De brief ondersteunt de doelen van het Europees burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age waarvoor wij het initiatief namen en dat door bijna 1,4 miljoen Europeanen ondertekend werd. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).