Zoekpictogram

Jane Goodall en 140 wetenschappers vragen EU om einde aan kooien in veehouderij

News Section Icon Gepubliceerd op 23-2-2021

Kippen

Meer dan 140 Europese wetenschappers roepen vandaag per brief de Europese Commissie op een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij. Zij steunen ons succesvolle Europese burgerinitiatief ‘Stop de kooien/End the Cage Age’ dat meer dan 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden en waar de Europese Commissie binnenkort op moet reageren. Onder de ondertekenaars is de wereldberoemde apenonderzoeker en VN Boodschapper van de Vrede Jane Goodall. Ook Nederlandse wetenschappers, waaronder oprichter van Caring Vets Arabella Burgers, ondertekenden de oproep.

Dr Jane Goodall: “De meeste mensen weten wel dat vogels gevoel, emoties en bewustzijn hebben. Wij hebben kippen gehad die gered waren uit de vee-industrie; alle hadden een eigen karakter, alle toonden emoties als plezier en angst. Steeds meer wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit ook, en er is dan ook geen enkele twijfel dat opsluiting in een krappe kooi tot ernstig leed leidt. De EU moet in actie komen voor de miljoenen kippen en andere dieren die op deze vreselijke manier worden behandeld.”

Jane Goodall

Einde kooien goed mogelijk

In de Europese veehouderij zitten meer dan 300 miljoen dieren, waaronder kippen, konijnen, varkens en kalfjes, hun hele leven of een belangrijk deel daarvan opgesloten in kooien. De dieren hebben bijna geen ruimte voor beweging en natuurlijk gedrag, en hebben vaak last van stress en verwondingen. Dat een einde aan kooien in de veehouderij wenselijk en realistisch is, blijkt ook uit het recente wetenschappelijke rapport in opdracht van de Europees Parlement. De onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht), concluderen dat het afschaffen van kooihuisvesting voor legkippen goed mogelijk is en dat systemen zonder kooien het dierenwelzijn sterk verbeteren.

Stop de kooien

Bijna 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders, ondertekenden het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief vraagt om een einde aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. Op 2 oktober 2020 werden de handtekeningen ingediend en binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

Geert Laugs, directeur Compassion in World Farming Nederland (CIWF) en Nederlands initiatiefnemer van het succesvolle Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien’: “Het is goed om te zien dat ook wetenschappers, waaronder Jane Goodall, opstaan tegen het vreselijke dierenleed in kooien in de vee-industrie. De Stop de kooien campagne heeft de steun van meer dan 170 Europese organisaties, vele Europarlementariërs, het Europees Comité van de Regio’s en 1,4 miljoen EU burgers. Zij zijn het over eens: een leven in een kooi is geen leven – deze dieren verdienen veel beter. Het is tijd dat de Europese Commissie naar hen luistert en voor wetgeving zorgt die voorgoed een einde maakt aan de kooihuisvesting.” 

Initiatiefnemer van het burgerinitiatief is Compassion in World Farming. Meer dan 170 organisaties steunen het initiatief, waaronder in Nederland Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).