Zoekpictogram

EU promoot plantaardig voedsel in de strijd tegen kanker

News Section Icon Gepubliceerd op 15-2-2021

plantaardig voedsel

Een meer plantaardig dieet is niet alleen goed voor de dieren, het milieu en de natuur, maar ook voor de gezondheid. In nieuwe plannen voor de strijd tegen kanker liet de Europese Commissie kortgeleden weten een "verschuiving naar een meer plantaardig dieet, met minder rood en verwerkt vlees en andere voedingsmiddelen die in verband worden gebracht met het risico op kanker, en meer fruit en groenten" aan te moedigen.

Een eerdere uitgelekte versie was iets ambitieuzer en wees op een mogelijke geleidelijke stopzetting van de promotie van rood en verwerkt vlees. Desalniettemin is dit een belangrijke stap in de goede richting, die hopelijk zal helpen in de preventie van kanker.

EU subsidies voor vleespromotie

Tussen 2016 en 2019 gaf de EU 138,7 miljoen euro subsidie aan promotiecampagnes voor vlees en vleesproducten. Recentelijk leidde de "Beefetarian"-campagne tot opschudding. Deze campagne promoot de consumptie van rundvlees en suggereert dat deze kan bijdragen aan duurzame ontwikkeling, wat loodrecht tegenover wetenschappelijke kennis en de politieke consensus staat.  Met de plannen meer plantaardige voedselpatronen te promoten lijkt de Europese Commissie nu langzaam van koers te veranderen.

Gezond voor mens, dier en natuur

Overschakeling naar meer plantaardig eten, is niet alleen gezond en voorkomt dierenleed, het is ook een belangrijke en noodzakelijke stap om het verlies van biodiversiteit tegen te gaan. Vorige week presenteerden we samen met het Milieuprogramma van de Verenigde Naties en denktank Chatham House een nieuw Chatham House rapport over de impact van ons voedselsysteem op het verlies aan biodiversiteit in de wereld. Lees er hier meer over.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).