Zoekpictogram

Actie: spreek je uit voor de vissen

News Section Icon Gepubliceerd op 2-2-2021

Meerval

Europa wil binnenkort nieuwe eisen stellen aan de handel in vissen en visproducten. Zo moet vis uit de EU en geïmporteerde vis uit andere landen straks aan regels voor duurzaamheid voldoen. Dat is natuurlijk heel goed, maar het welzijn van de dieren wordt volledig genegeerd.

Vragenlijst

Daarom roepen wij iedereen op zich uit te spreken en de Europese Commissie te laten weten dat ook vissen een goed leven en een goede behandeling verdienen. Op dit moment kun je je mening geven door de vragenlijst in te vullen op de website van de Europese Commissie. Maak een account aan (of log in, als je er al een hebt) en laat je horen voor de vissen!

Je kunt dit in een paar minuten doen. Wil je wat meer uitleg? Kijk dan hier.

Vissen in net

Miljarden vissen lijden vreselijk. Zo worden wilde vissen tijdens de vangst soms uren door het water gesleept en verdrukt in de netten om vervolgens langzaam te stikken aan boord. In de kwekerijen leven de dieren in overvolle betonnen bakken of in kooien op zee, waar ze geen enkele ruimte hebben voor hun natuurlijke gedrag en vele ziek worden.

In de vragenlijst van de Europese Commissie wordt dierenwelzijn helemaal niet genoemd. Maar hoe kun je een vis duurzaam noemen als het dier vreselijk heeft geleden?

Hoe jij kunt helpen

Bij de vraag over ‘impact’ kun je zelf aangeven dat jij vissenwelzijn belangrijk vindt. En onderaan de vragenlijst heb je ruimte om je mening te geven.

Je kunt denken aan de volgende punten:

  • Net als andere dieren hebben vissen gevoel en emoties en kunnen ze pijn lijden. Ook zij verdienen bescherming: bij de vangst, de kweek, het transport en de slacht. Dierenwelzijn – ook voor vissen - is essentieel in de duurzame toekomst die wij willen voor Europa.
  • Miljarden wild gevangen en gekweekte vissen worden nu op pijnlijke wijze geslacht, terwijl verdovingsmethodes voorhanden zijn. Verdoving voor de slacht moet een minimumeis worden bij de nieuwe handelsnormen.

Let op, het is belangrijk dat je in je eigen woorden reageert. Als er reacties binnenkomen die identiek zijn, worden ze verwijderd en tellen ze niet mee.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).