Zoekpictogram

Nieuw rapport: kweekvissenleed in Nederland

News Section Icon Gepubliceerd op 26-1-2021

Meerval

Vandaag publiceren wij ons nieuwe alarmerende onderzoek naar het welzijn van de bijna 15 miljoen vissen die per jaar in Nederland gekweekt worden. Over het algemeen is het welzijn van de dieren onacceptabel laag. Er wordt heel weinig rekening gehouden met de natuurlijke behoeftes van de dieren, er is stress en hoge kans op ziekte en sterfte.

De overheid lijkt zich echter amper te interesseren voor het welzijn van de vissen. Er zijn geen aparte welzijnsregels en er wordt, zoals bij andere dieren als varkens en kippen wel gebeurt, geen toezicht gehouden op hun welzijn door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Daarom slaan wij nu alarm en sturen vandaag een brandbrief aan minister Schouten en de politieke partijen in de Tweede Kamer om er zo snel mogelijk voor te zorgen dat ook voor kweekvissen inspecties verplicht worden en er welzijnsregels komen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Er worden jaarlijks miljoenen kweekvissen in Nederland gehouden, vijf keer meer dan alle runderen, geiten en schapen samen.1 Maar in hun welzijn lijkt de overheid amper geïnteresseerd. We weten dat er ernstige welzijnsproblemen zijn, maar door gebrek aan regels, controles en transparantie worden die niet aangepakt. De dieren zijn vogelvrij. Gekweekte vissen verdienen een veel betere bescherming.”

Kaft vissenrapport

 Benieuwd naar ons rapport? Bekijk het hier: ‘Kweekvissen in Nederland: vee-industrie onder water’.

Stop de palingkweek

Naast de welzijnsproblemen is ook de impact op de palingstand bij de palingkweek een probleem. Als grootste palingkweker van de wereld is Nederland medeverantwoordelijk voor het mogelijk uitsterven van de ernstig bedreigde Europese paling door het massaal afvangen van glasalen. CIWF wil een stop op de palingkweek, in ieder geval zolang het dier met uitsterven bedreigd is.

Geert Laugs: “Het vangen van een dier van een ernstig bedreigde soort om het vervolgens later te doden, is simpelweg absurd. Stel je eens voor dat we in Nederland panda’s zouden doden? We moeten alles op alles zetten om deze prachtige diersoort te redden, niet om haar nog sneller te laten uitsterven.”

Paling

Wat wil CIWF?

De belangrijkste aanbevelingen uit ons onderzoek zijn:

  • Invoering jaarlijkse inspecties in de kwekerijen door de NVWA op welzijn en gezondheid van kweekvissen, en publicatie kengetallen.
  • Verbod op onverdoofde slacht: nog altijd worden duizenden kweekvissen in Nederland zonder verdoving geslacht, terwijl dit in strijd is met de EU regels
  • Stop op de palingkweek, in ieder geval zolang het dier met uitsterven bedreigd is
  • Over het algemeen is het welzijn in de kwekerijen onacceptabel laag. Zo leven solitaire dieren, zoals de paling, die van nature duizenden kilometers afleggen, dicht op elkaar in kale bassins, met alle problemen van dien. Er moet meer onderzoek komen naar het welzijn van de verschillende kweekvissoorten en een plan door de overheid en de sector om het welzijn te verbeteren
  • Invoering wettelijke welzijnsregels voor alle kweekvissoorten

Jij kunt de vissen helpen. Teken hier de petitie voor beter vissenwelzijn en tegen onverdoofde slacht.

1 CBS statistieken 2020. In Nederland werden in 2019 2,1 miljoen runderen, 566.000 schapen en 173.000 geiten geslacht. Er worden naar schatting jaarlijks 14,8 miljoen kweekvissen gehouden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).