Zoekpictogram

Verander voedselsysteem om klimaatverandering te voorkomen

News Section Icon Gepubliceerd op 7-12-2020

Luchtfoto van vee

Vandaag sturen wij Klimaatminister Wiebes een brief, medeondertekend door 25 NGO’s uit de hele wereld, waarin we hem oproepen verandering van het voedsel- en landbouwsysteem hoge prioriteit te geven op de komende Klimaatconferentie van Glasgow 2020 (COP26, gepland in november 2021). Deze brief stuurden wij eerder naar de secretaris-generaal van de VN, de secretaris-generaal van de UNFCCC (Klimaatverdrag), en de premiers van Groot-Brittannië en Italië (de co-hosts van de COP26).

Ondanks dat het voedselsysteem verantwoordelijk is voor de uitstoot van ongeveer 26% van de broeikasgassen, is er bij klimaatconferenties doorgaans vrij weinig aandacht voor. De focus ligt vooral bij energie, fossiele brandstoffen, transport en industrie. Om klimaatverandering aan te pakken is het noodzakelijk ook kritisch te kijken naar de impact van ons voedselsysteem en dit systeem drastisch te veranderen. 

Onmiddellijke actie nodig

Er is onmiddellijke actie nodig in de voedsel- en landbouwsector om de Parijse klimaatdoelen te halen.

“Om de klimaatdoelen het van het Parijs akkoord te halen, moeten alle sectoren hun uitstoot verminderen, ook de voedsel- en landbouwsector. Als ze de sector op dezelfde voet door blijft gaan, stijgt de uitstoot dramatisch,” zegt Peter Stevenson, onze hoofdadviseur beleid. “Zonder een grote vermindering van vlees- en zuivelconsumptie is het praktisch onmogelijk om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Is het ons werkelijk waard om onze aarde op te offeren voor het eten van goedkoop vlees?”

Oplossingen

In onze brief verwijzen we naar wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat een vermindering van vlees-, vis- en zuivelconsumptie nodig is, evenals de overstap naar regeneratieve landbouw, waaronder biologische landbouw, waarin samengewerkt wordt met de natuur en koolstof in de bodem en in bomen wordt opgeslagen.

Peter Stevenson: “Het is zeer goed mogelijk om onze koers te veranderen en de Parijse klimaatdoelen te halen door om te schakelen naar plantaardige voedsel en regeneratieve landbouw. Wij roepen de wereldleiders op tot daadkrachtige actie om voedsel en landbouw hoog op de agenda van COP26 in Glasgow te zetten.”

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).