Zoekpictogram

Hoogtepunten van 2020

News Section Icon Gepubliceerd op 29-12-2020

Voor iedereen was 2020 een uitzonderlijk en uitdagend jaar. Dankzij de steun van onze supporters hebben wij ons werk voor de dieren toch kunnen voortzetten. Én hebben we successen geboekt. We willen onze supporters heel hartelijk danken voor alles wat we samen hebben bereikt dit jaar!

Wil je meehelpen om van 2021 ook een succesvol jaar voor de dieren te maken? Doe dan vandaag een (extra) donatie.

 

Kippen op treinstations

Als de coronacrisis één ding duidelijk maakt, is dat het van levensbelang is om anders met dieren om te gaan. De vee-industrie, waar duizenden dieren op elkaar gepropt zitten onder onhygiënische omstandigheden, is niet alleen een gevaar voor de gezondheid van dieren maar ook voor die van mensen.

Op acht van de grootste treinstations in Nederland lieten we daarom een week lang onze indringende videospot zien. Op metersgrote schermen keken kippen vanuit een megastal je aan.

De dieren staan met duizenden bij elkaar hun hele leven in hun eigen uitwerpselen en komen nooit buiten. ‘Is dit gezond?’ is de vraag. Reizigers werden vervolgens opgeroepen in actie te komen voor een gezonde toekomst.

Digiboard op Amsterdam CS

Deze actie is 100% mogelijk gemaakt door onze donateurs. We danken iedereen die meedeed met de crowdfundingactie!

Een gezonde toekomst zonder vee-industrie

‘Als we de dingen niet anders gaan doen, is het gedaan met ons.’ Dat zei de wereldberoemde apenonderzoeker Dr. Jane Goodall op onze online conferentie over pandemieën, wilde dieren en de vee-industrie.

Voor haar kwam de huidige pandemie niet als een verrassing. Door de uitbuiting van dieren, in het wild en in de vee-industrie, hebben we de huidige pandemie over ons afgeroepen. Je kunt de hele webinar, waarop onder andere ook Eurocommissarissen spraken, hier terugkijken.

Komt de volgende pandemie uit de vee-industrie?

Jongen kijkt naar weide met koeien

De volgende pandemie kan uit de vee-industrie komen, waarschuwen wetenschappers. Als we onze gezondheid, de aarde en het leven van miljarden dieren willen beschermen is het noodzakelijk dat we stoppen met de vee-industrie en omschakelen naar een nieuw en gezond voedselsysteem.

Onze internationale petitie waarbij we de belangrijkste organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank oproepen om te kiezen voor een gezonde toekomst en voor een einde aan de vee-industrie, is al 155.986 keer ondertekend. Je kunt de oproep nog steeds steunen door hier de petitie te ondertekenen.

Cover van het rapport

Ook publiceerden we een rapport (Engelstalig) ‘Is the next pandemic on our plate?' over de gevaren van de huidige vee-industrie en over de noodzaak om over te stappen naar een geheel nieuw en gezond voedselsysteem. 

Succes tegen verre veetransporten

Foto's van mensen die actie ondernemen

Op 14 juni organiseerden we voor de vijfde keer de internationale actiedag tegen verre veetransporten. Vanwege de coronamaatregelen gingen we dit jaar niet de straat op, maar voerden we online actie. In 36 landen over de hele wereld spraken mensen zich uit tegen het vreselijke dierenleed.

Dit voorjaar besloot de landbouwminister verre veetransporten vanuit Nederland te beperken. Transporten naar verre landen als Kazachstan zijn daardoor niet meer mogelijk. Geweldig nieuws voor duizenden Nederlandse dieren die een vreselijke reis gespaard blijft!

Dit is een belangrijke eerste stap, maar natuurlijk gaan we door tot alle veetransporten naar verre landen buiten de EU verboden zijn. Ook komt er een Europese parlementaire enquête naar de misstanden bij veetransporten. Een belangrijk succes dat we samen met collega-organisaties bereikten.

Varkensposters tegen kooien in Den Haag

Fietser kijkt naar varkensposter

Meer dan 150.000 Nederlanders tekenden vorig jaar ons Europees burgerinitiatief voor een verbod op kooien in de veehouderij. Een groot succes, waar politici niet omheen kunnen. Het is de hoogste tijd dat ook zij in actie komen om een einde te maken aan de kooien voor onder andere kippen, konijnen en varkens.

Om ze wakker te schudden hingen we onze opvallende varkensposters overal rond het Binnenhof en het Landbouwministerie in Den Haag. Een actie die geheel mogelijk gemaakt is door een crowdfundingactie. Alle deelnemers, nogmaals heel hartelijk dank!

Europa is verplicht om binnenkort met een reactie te komen op ons succesvolle burgerinitiatief, dat in totaal bijna 1,4 miljoen Europeanen ondertekenden.

Ondertussen worden al belangrijke stappen gezet. Afgelopen week stemde de Tweede Kamer voor een einde aan de kippenkooien in Nederland. Een geweldige stap en een historische stemming: nooit eerder sprak de Kamer zich uit voor een stop op de kippenkooien. Ook doet Duitsland de kooien voor zwangere moedervarkens in de ban en heeft Tsjechië besloten de kippenkooien te verbieden. De weg naar een Europa zonder kooien is ingezet! Natuurlijk gaan onze acties voor een veehouderij zonder kooien door.

Vissen verdienen beter

Een karper

De bekende viskeurmerken, zoals MSC en ASC, kunnen meer doen voor het welzijn van de vissen. De keurmerken zeggen vaak alleen iets over de impact op de visstand en het milieu, maar staan toe dat de dieren onder slechte omstandigheden gehouden worden of ernstig lijden bij de vangst en de slacht.

Daarom zijn wij een campagne gestart gericht op de vijf grootste viskeurmerken in de wereld. Van over de hele wereld stuurden supporters meer dan 421.000 protestmails naar de viskeurmerken. ASC, het bekendste keurmerk voor gekweekte vissen, heeft laten weten onderzoek te doen om vissenwelzijn te verbeteren.

Natuurlijk gaat onze vissencampagne Oog voor vis ook in 2021 op volle kracht door om ervoor te zorgen dat vissen beter beschermd worden.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).