Zoekpictogram

Einde kippenkooien in zicht!

News Section Icon Gepubliceerd op 17-12-2020

Kooikippen in koloniekooihuisvesting

Groot nieuws voor miljoenen kippen! Zojuist is in de Tweede Kamer een motie aangenomen om een einde te maken aan de kippenkooien.
SP, PvdA, GroenLinks, Krol, PvdD, 50+, Denk, D66, Van Kooten-Arissen en PVV stemden voor.

 Geert Laugs, directeur CIWF Nederland reageert: “Dit is groot nieuws voor 6 miljoen kippen in Nederland. Als deze motie wordt uitgevoerd zullen ze niet meer opgesloten zitten in krappe kooien, maar op zijn minst vrij door de stal kunnen bewegen en voluit met hun vleugels kunnen fladderen. Minister Schouten moet daarom snel starten met het uitvoeren van de motie.   

De motie is ook een enorme steun in de rug voor het Europees Burgerinitiatief 'Stop de Kooien - End the Cage Age', dat op dit moment besproken wordt in de Europese Unie. We verwachten nu van de Nederlandse regering dat zij de eis, die door meer dan 150.000 Nederlanders onderschreven werd om het gebruik van kooien in de Europese veehouderij te verbieden, in Brussel zal ondersteunen.

Het afgelopen jaar spraken steeds meer landen zich uit voor het uitbannen van kooien voor legkippen. Nederland raakte daarbij steeds meer achterop. Dat moet anders. Van de politieke partijen die de motie nu ondersteunden verwachten we dat ze ervoor zorgen dat ook de nieuwe regering die aantreedt na de verkiezingen de motie uitvoert.”

Kippenleed in Nederland

Nog altijd zitten ruim 6 miljoen legkippen in Nederland opgesloten in kooien. De dieren lijden ernstig: ze zitten dicht op elkaar gepakt, staan op draadgaas, hebben geen ruimte om hun vleugels uit te slaan of om hun natuurlijke gedrag te uiten. Botbreuken komen veel voor, doordat de botten zwak zijn door het gebrek aan beweging.

Veel mensen denken dat met het verbod van de kale legbatterij in 2012 er geen kippen meer in kooien zitten, maar niets is minder waar. De dieren zitten in zogenaamde ‘verrijkte kooien’ en ‘koloniekooien’. De verrijkte kooien worden per 1 januari 2021 verboden, maar de koloniekooien, waarin de dieren minder dan twee A4-tjes aan ruimte hebben, mogen nog wel. Andere landen, zoals Duitsland, Zwitserland en recentelijk Tsjechië verbieden wél alle kippenkooien. Nederland loopt momenteel dus achter in Europa. Lees voor meer informatie ons rapport ‘De kooikip: kip zonder toekomst’

Europees burgerinitiatief voor een einde aan kooien in de veehouderij

Vorig jaar tekenden 1,4 miljoen Europeanen, waarvan 150.000 Nederlanders het Europees burgerinitiatief ‘Stop de kooien - End the Cage Age’ voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. De oproep is breed gesteund: in 18 Europese landen werd de drempel voor het vereiste aantal handtekeningen overschreden. Binnenkort moet de Europese Commissie met een reactie komen en zal mogelijk het Europees Parlement hierover stemmen.

Initiatiefnemer is Compassion in World Farming. Naast CIWF wordt het burgerinitiatief in Nederland gesteund door Bont voor Dieren, CAS-International, de Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VierVoeters, Wakker Dier en World Animal Protection.

Deze maand verscheen in opdracht van het Europees parlement een nieuw wetenschappelijk rapport naar aanleiding van het burgerinitiatief. De onderzoekers, onder leiding van prof. dr. Bas Rodenburg (Universiteit Utrecht), concluderen dat het afschaffen van kooihuisvesting voor legkippen goed mogelijk is en dat systemen zonder kooien het dierenwelzijn sterk verbeteren, en op het gebied van duurzaamheid, milieu en economie niet slechter scoren dan kooien.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).