Zoekpictogram

Palingen illegaal zonder verdoving geslacht

News Section Icon Gepubliceerd op 20-10-2020

Paling

Vier op de elf palingkwekers in Nederland hielden zich in 2019 niet aan de wettelijke regels en slachtten palingen zonder verdoving. Dit blijkt uit antwoorden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).1 Wij hebben vandaag samen met Dierenbescherming, Wakker Dier, Vissenbescherming en Sea First per brief landbouwminister Schouten opgeroepen de slacht in de vier kwekerijen per direct te staken als zij de verplichte bedwelming nog steeds niet op orde hebben.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Bedwelmingsapparatuur is beschikbaar en het gebruik ervan is verplicht. Het is stuitend dat de sector zich niet aan de regels houdt en mogelijk miljoenen palingen zonder verdoving slacht. Dit dierenleed is niet alleen onacceptabel groot, het is bovendien illegaal. De minister moet in actie komen.”

Daarbij vragen we om continue controle op de effectiviteit van de bedwelming, zoals dat in slachthuizen voor landdieren het geval is. Het is namelijk onduidelijk of de bedwelming wel effectief is; op die vraag antwoordt de NVWA niet.

Sinds juli 2018 is het bij wet verplicht om palingen voor de slacht te verdoven.2 Vier van de elf palingkwekerijen die door de NVWA in 2019 zijn geïnspecteerd bleken zich niet aan deze verplichting te houden. Het is onduidelijk of en, zo ja, welke sancties de kwekerijen hebben gekregen. Wij eisen hier duidelijkheid over.

Nederland is de grootste palingkweker van de wereld en houdt naar schatting jaarlijks 10 miljoen palingen (2.150 ton). De dieren moeten bij wet elektrisch bedwelmd worden alvorens ze geslacht worden. De overheid heeft samen met de sector geïnvesteerd in jarenlang onderzoek en de ontwikkeling van bedwelmingsapparatuur. Voordat bedwelming verplicht werd, werden palingen vaak in een zoutbad gelegd: een zeer pijnlijke, langzame dood waarbij de huid door het zout wordt weggebrand.  

Meer problemen met paling

Er kleven nog meer welzijnsproblemen aan de Nederlandse palingkweek. Zo zijn palingen van nature solitaire dieren en leggen in hun leven vaak duizenden kilometers af. In een kwekerij leven ze in kale bassins met duizenden dicht op elkaar en hebben geen enkele mogelijkheid voor natuurlijk gedrag.

Bovendien is de Europese paling een ernstig bedreigde diersoort. Omdat het onmogelijk is om paling in gevangenschap te kweken, worden massaal jonge palingen (glasalen) uit het wild gevangen om in Nederlandse kwekerijen te verdwijnen. Zo legt de palingkweek een nog grotere druk op de met uitsterven bedreigde diersoort. Hoewel de sector een deel van de glasalen weer teruggeplaatst, in het kader van een Europees aalherstelplan, is de effectiviteit hiervan nooit aangetoond.3 Wij zijn van mening dat de palingkweek gestopt moet worden, in ieder geval zolang het dier bedreigd is.

Meer weten?

Lees hier alles over het probleem met paling.

Onder de titel Oog voor vis voeren wij nationaal en internationaal actie voor beter vissenwelzijn. Niet alleen voor de paling, maar voor alle vissen die geconsumeerd worden.

Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

 

1 Antwoorden op feitelijke vragen bij de Verantwoordingsrapportage van de NVWA over 2019 (2020Z11663)  https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2020Z19214&did=2020D41459

2 Regeling van de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 15 mei 2018, nr. WJZ/17127055, tot wijziging van de Regeling houders van dieren in verband met het bedwelmen van aal https://zoek.officielebekendmakingen.nl/stcrt-2018-25060.html

3 Antwoord van Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) op vragen van het lid Van Kooten-Arissen (PvdD) over het uitzetten van paling als symptoombestrijding (ingezonden 27 maart 2019). https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20182019-2356.html

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).