Zoekpictogram

Burgerinitiatief tegen kooien ingediend

News Section Icon Gepubliceerd op 2-10-2020

Vandaag, op 2 oktober Wereldlandbouwdierendag, ontvangt de Europese Commissie het succesvolle Europese burgerinitiatief Stop de kooien/End the Cage Age voor een verbod op kooien in de veehouderij. Het burgerinitiatief is door bijna 1,4 miljoen Europeanen ondertekend, waaronder 153.958 Nederlanders. Daarmee is dit het meest succesvolle burgerinitiatief in Nederland en op twee na meest succesvolle in Europa ooit. De Europese Commissie is nu verplicht te reageren en het Europees Parlement zal erover debatteren en mogelijk voorstellen ontwikkelen.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: ‘Het is een historische dag voor dieren in de veehouderij. Europa kan nu gewoonweg niet om de luide stem van de burgers heen. De EU Commissie heeft al eerder aangegeven dierenwelzijnsregels te willen verbeteren en heeft nog 4 jaar zitting. Nu kan ze haar belofte waarmaken. De toekomst is kooivrij.’

Bijzonder succes voor de dieren

Samen met 170 collega-organisaties uit heel Europa hebben we een jaar lang intensief actiegevoerd. Het is zeldzaam dat een Europees burgerinitiatief de drempel van 1 miljoen handtekeningen behaald. Met in totaal 1.397.113 handtekeningen is Stop de kooien het zesde van de 75 ingediende initiatieven in acht jaar dat met succes wordt afgesloten, en het eerste met betrekking tot dieren in de veehouderij.

Ode aan het varken Leiden
Om aandacht te vragen voor Stop de kooien toerden we door Nederland met kunstwerk Ode aan het varken van kunstenares Jantien Mook.

Belangrijke politieke stappen

Binnenkort gaat de Europese Commissie met de initiatiefnemers aan tafel. Dat kooien hoog op de politieke agenda staan, blijkt uit de belangrijke stappen die nu al worden gezet. Zo heeft de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) opdracht gekregen de impact van een kooivrije toekomst in de veehouderij te onderzoeken. Daarbij neemt de druk van verschillende lidstaten die zelf wetgeving starten tegen kooien toe.

Twee weken geleden besloot Tsjechië alle kippenkooien te verbieden per 2027. Eerder besloot Slowakije hiertoe. Hiermee lopen deze landen voor op Nederland, waar kippenkooien nog altijd zijn toegestaan en er 6 miljoen kippen achter tralies zitten. Eerder dit jaar verbood Duitsland kooien voor zwangere moedervarkens en legde het gebruik van kraamkooien aan banden.

Grootste dierenwelzijnscampagne

Stop de kooien is een van de grootste dierencampagnes ooit. Het Europese burgerinitiatief roept de Europese Commissie op om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij voor moedervarkens, legkippen, konijnen, kalveren, eenden, ganzen en kwartels vanwege het grote dierenleed. Want meer dan 300 miljoen dieren zitten opgesloten in kooien in de Europese veehouderij. In Nederland gaat het vooral om kippen, konijnen en moedervarkens.

Initiatiefnemer is Compassion in World Farming. In Nederland wordt het burgerinitiatief naast CIWF ondersteund door Bont voor Dieren, CAS International, Dierenbescherming, Eyes on Animals, foodwatch Nederland, Partij voor de Dieren, Varkens in Nood, VIERVOETERS, Wakker Dier en World Animal Protection.

Dieren in kooien

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).