Zoekpictogram

Het verhaal van de forel

News Section Icon Gepubliceerd op 4-8-2020

Forel solo

Wist je dat een forel vele malen scherper kan ruiken en proeven dan een mens? En dat het dier van kleur kan veranderen om op z’n omgeving te lijken?

De forel is een wonderlijk en prachtig dier. Maar ook een ernstig uitgebuit dier. De regenboogforel, die je in veel supermarkten aantreft, heeft vrijwel altijd een kort en treurig leven gehad in een overvolle kwekerij.

Fascinerende forel

De regenboogforel komt oorspronkelijk uit Noordwest-Amerika en is familie van de zalm. Ook is ze nauw verwant aan de beekforel die op sommige plekken in Nederland voorkomt. Bijzonder is dat binnen dezelfde soort sommige forellen hun hele leven in zoetwater blijven, terwijl andere ook een periode in zee leven.

Van forellen is bekend dat ze kunnen verschillen in persoonlijkheid: zo zijn sommige een stuk verlegener dan andere. Ook zijn het slimme, nieuwsgierige dieren. Regenboogforellen kunnen leren om een hendel te gebruiken om bij voedsel te komen en ze onthouden dat maandenlang nadat ze voor het laatst een hendel hebben gezien.

Tevens zijn het atleten: ze kunnen wel 3 tot 4 keer hun eigen lengte omhoog springen. Dat zou voor een mens zo’n 6 meter hoog zijn!

Springende forel

Voor de voorplanting graaft het vrouwtje met haar staart kuiltjes in het grind van de rivier om haar eieren af te zetten. Vaak houden verschillende mannetjes haar in de gaten om vervolgens de eieren te bevruchten.

Een wilde forel maakt een nest

Na enkele maanden komen de eitjes uit. De jonge visjes voeden zich vervolgens wekenlang met de dooierzak, voordat ze als jongvolwassenen wegzwemmen. Zie hieronder mooie beelden van de piepjonge forellen.


Piepjonge forellen

Dierenleed in kwekerijen

Tegenwoordig wordt de regenboogforel over de hele wereld gekweekt. Ook hier in Nederland. De forel die in supermarkt ligt, komt vaak uit Deense, Italiaanse of Franse kwekerijen. De dieren zitten veelal met duizenden bij elkaar in kale bassins op het land of in kooien in zee.

Overvolle forellenkwekerij in Frankrijk
Overvolle forellenkwekerij in Frankrijk

Doordat de dieren op elkaar gepropt zitten en niet kunnen schuilen, lijden ze bijna altijd aan stress. Agressie, verwondingen, misvormingen van het lichaam en ziektes komen veel voor. Vaak wordt antibiotica aan het voedsel toegevoegd. Ook slechte waterkwaliteit en schommelingen in het zuurstofgehalte kunnen leiden tot stress en ziekte bij de dieren. Omdat er zoveel dieren leven in een kwekerij, worden zieke of gewonde dieren doorgaans aan hun lot over gelaten.

Voor het kweken van jonge forellen worden vrouwtjes ‘afgestreken’. Dat betekent dat handmatig de eitjes uit het lijf van het vrouwtje worden geperst – een uiterst stressvolle ervaring. Hetzelfde geldt voor het sperma, ofwel de hom, van het mannetje.

Afstrijken forel
Een forel wordt behandeld voor het afstrijken van de eitjes

Regenboogforellen kunnen wel 10 jaar oud worden, maar in kwekerijen worden ze op 1 tot 2,5 jarige leeftijd gedood. Ze zijn dan nog niet eens volwassen. Enkele dagen voor de slacht worden de dieren uitgehongerd, zodat hun verteringsstelsel leeg raakt. Dit kan tot stress leiden. Veelal worden de dieren op pijnlijke wijze gedood, onder andere door langzame verstikking in een bak ijswater, door onderdompeling in water met CO2 gas of door onthoofding zonder verdoving.

Er zijn slachtmethodes voorhanden waarbij het dier eerst wordt verdoofd, zodat het geen pijn lijdt. Deze methodes worden echter bijna niet gebruikt.

Vissenkop

Niet duurzaam

Forellen zijn vleeseters en worden veelal gevoerd met visproducten afkomstig van wilde vis. Deze wilde dieren zijn vaak op pijnlijke wijze gevangen en gedood. Bovendien leggen de kwekerijen zo nog meer druk op onze al zwaar overbeviste oceanen.

Voorkant rapport until the seas dry

Voor meer informatie over de impact van het gebruik van wild gevangen vissen als visvoer in kwekerijen, lees ons rapport ‘Until the Seas Run Dry’ dat we samen met Changing Markets schreven.

Forellen in ijs

Kom in actie voor de forel

Er bestaan verschillende viskeurmerken, waaronder het ASC keurmerk voor gekweekte vis. Helaas wordt vrijwel geen rekening gehouden met het welzijn van de dieren en lijden forellen met een ASC keurmerk ook ernstig in de kwekerijen en bij de slacht.

Wij zijn een internationale campagne gestart waarbij we de 5 grootste viskeurmerken in de wereld oproepen meer te doen voor het welzijn van hun vissen. Jij kunt meehelpen en een protestmail sturen naar de keurmerken.

Forellen samen

Meer weten?

Onder de titel Oog voor vis voeren wij internationaal actie voor beter vissenwelzijn. Niet alleen voor de forel, maar voor alle vissen die geconsumeerd worden. Lees hier meer over palingen en over zalmen.

Wij pleiten voor veel betere leefomstandigheden voor vissen in kwekerijen, verbod op onverdoofde slacht, invoering van specifieke welzijnsregels voor vissen en een sterke afname van consumptie, vangst en kweek van vissen. Lees hier alles over onze campagne.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).