Zoekpictogram

Duitsland doet varkenskooien in de ban

News Section Icon Gepubliceerd op 30-7-2020

Belangrijk nieuws van onze Duitse CIWF collega’s: de krappe kooien waarin zwangere moedervarkens vaak wekenlang moeten staan, worden verboden. Ook wordt het gebruik van kraamkooien voor moedervarkens met biggetjes aan banden gelegd.

Stop ligstallen voor zeugen
CIWF en Duitse collega-organisaties in actie voor de moedervarkens.

Het is een belangrijk politiek succes, want Duitsland is een van de landen met de meeste varkens in Europa en het heeft daarom een voorbeeldfunctie. In de Duitse vee-industrie leven ongeveer 1,8 miljoen moedervarkens (in Nederland ongeveer 1 miljoen) en bijna allemaal zitten ze voor een groot deel van hun leven in kooien. Het Duitse succes is een duidelijk signaal aan alle landen: kooien zijn verleden tijd.

Nederlands moedervarken in ligbox
Nederlands moedervarken in ligbox

Er moet meer gebeuren

De overgangsperiode is echter erg lang. In 2028 zijn ligboxen verboden. In deze kooien staan moedervarkens vier weken na de inseminatie vast tussen stalen stangen. Pas over 15 tot 17 jaar wordt het gebruik van kraamkooien beperkt. Moedervarkens met hun biggetjes mogen dan nog maar maximaal 5 dagen, in plaats van 35 dagen, in kooien worden opgesloten.

In Nederland zijn beide typen varkenskooien toegestaan. De tijd dat moedervarkens in een ligbox mogen worden opgesloten, is hier wel beperkt tot 4 dagen (in plaats van maximaal 4 weken in Europa). Het wekenlang vastklemmen van een moedervarken dat biggetjes heeft geworpen in een kraamkooi is in Nederland toegestaan. Nederland loopt nu dus achter en zou het voorbeeld van buurland Duitsland moeten volgen en ook deze kooien moeten beperken.

Nederlands moedervarken in kraamkooi
Nederlands moedervarken in een kraamkooi

Samen tegen kooien

Wij voeren internationaal campagne voor een einde aan kooien in de vee-industrie en boeken successen. Daarbij werken we samen met collega-organisaties uit heel Europa. Vorig jaar ondertekenden 1,6 miljoen Europeanen ons Europees burgerinitiatief voor een verbod op kooien, dat gesteund werd door 170 organisaties.

Samen met onze supporters gaan we op volle kracht door. Een veehouderij zonder kooien komt iedere dag een stap dichterbij.

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).