Zoekpictogram

Wereldwijde actie tegen verre veetransporten

News Section Icon Gepubliceerd op 22-6-2020

Op 14 juni organiseerden we voor de vijfde keer de internationale actiedag tegen verre veetransporten. In 36 landen over de hele wereld spraken mensen zich uit tegen het vreselijke dierenleed.

Vanwege de coronamaatregelen gingen we dit jaar niet de straat op, maar voerden we online actie. Wereldwijd riepen duizenden mensen op tot een verbod op verre veetransporten.

Iedereen die zich heeft laten horen voor de dieren, heel hartelijk dank!

Online in actie voor de dieren

Onze twitterstorm werd een groot succes: in meerdere landen, waaronder Nederland, werden we trending. Meer dan 100.000 #BanLiveExports tweets werden er wereldwijd in een dag verstuurd, die in totaal meer dan 30 miljoen keer bekeken zijn.

Ook deelden honderden mensen foto’s met zelfgemaakte posters en dierenmaskers om aandacht te vragen voor de dieren.

Mensen met zelfgemaakte posters en dierenmaskers

14 juni: wereldwijde actiedag

Het is de vijfde keer dat wij samen met dierenbeschermers over de hele wereld de internationale actiedag tegen verre veetransporten organiseerden. Vorig jaar waren er meer dan 150 acties in 43 landen over de hele wereld. Wij reden de hele dag met videoschermen door het land om aandacht te vragen voor het leed. Over de hele wereld, van Nepal tot Nieuw-Zeeland en van Portugal tot Noord-Amerika kwamen mensen in actie.

Enkele van de acties op 14 juni 2019.
Enkele van de acties op 14 juni 2019.

De actiedag is op 14 juni, omdat er 5 jaar geleden op die dag een vreselijke ramp plaatsvond, waarbij 13.000 schapen een gruwelijke dood stierven aan boord van een transportschip. Het schip vertrok op 21 mei uit Roemenië, maar kon door fouten niet aanmeren in het land van bestemming en bleef ruim 3 weken op zee. Uiteindelijk meerde het aan in Somalië op 14 juni. Alle dieren waren toen gestorven van uitdroging, honger en uitputting.

Helaas is dit verhaal slechts een van de vele voorbeelden van vreselijke misstanden tijdens verre veetransporten. Dagelijks worden duizenden dieren op transport gesteld in overvolle wagens en schepen naar verre bestemmingen. Uren zonder eten en drinken, verstikkende hitte, verwondingen en overvolle laadruimtes. Wantoestanden zijn er op grote schaal en over de hele wereld.

Protestmail tegen verre veetransporten

Ook vandaag, tijdens de coronacrisis, gaan de verre veetransporten door. Onverantwoord voor dieren én voor mensen.

Samen met 35 organisaties in heel Europa roepen wij de Europese Commissie op een einde te maken aan de verre veetransporten naar landen buiten de EU. Jij kunt onze oproep steunen door een protestmail te sturen.

Afgelopen vrijdag stemde het Europees Parlement met een grote meerderheid voor een parlementaire enquête naar de misstanden bij veetransporten. Een groot succes waar wij met collega-organisaties hard aan hebben gewerkt, en een goede stap richting een verbod.

Kortgeleden kwam er ook goed nieuws voor Nederlandse dieren. Landbouwminister Schouten besloot de veetransporten naar heel verre landen, als Kazachstan en Pakistan, te stoppen. Ook dit is een belangrijke stap op weg naar een verbod op alle veetransporten naar landen buiten de EU. Andere EU landen moeten nu volgen, dus kom in actie en spreek je uit!

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).