Zoekpictogram

Succes! Verre veetransporten opgeschort

News Section Icon Gepubliceerd op 26-5-2020

Landbouwminister Schouten stelt vanaf vandaag paal en perk aan verre veetransporten naar landen buiten de Europese Unie. Transporten naar verre landen als Kazachstan zijn daardoor niet meer mogelijk. Geweldig nieuws voor duizenden Nederlandse dieren die een vreselijke reis gespaard blijft.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Minister Schouten geeft nu openlijk toe dat dieren op transport buiten de EU niet de wettelijk verplichte rust krijgen. We zijn erg blij dat de minister daaruit de enig juiste conclusie trekt en de transporten opschort. Wij voeren al jaren intensief campagne voor een einde aan deze vreselijke transporten. Dit is een belangrijke eerste stap op weg naar een verbod van alle veetransporten naar landen buiten de EU. We hopen dat de andere EU landen dit voorbeeld snel volgen.”

CIWF directeur Geert Laugs overhandigt duizenden handtekeningen tegen verre veetransporten aan minister Schouten in 2018.
CIWF directeur Geert Laugs overhandigt duizenden handtekeningen tegen verre veetransporten aan minister Schouten in 2018.
In de zomer van 2018 stuurden we elke week een gigantische ‘vakantiekaart’ naar de minister namens de Nederlandse dieren die op verre veetransporten werden gesteld.
In de zomer van 2018 stuurden we elke week een gigantische ‘vakantiekaart’ naar de minister namens de Nederlandse dieren die op verre veetransporten werden gesteld.

 

Dieren moeten volgens de EU regels na een aantal uren transport (19 tot 29 uur afhankelijk van diersoort en leeftijd) verplicht worden uitgeladen en 24 uur rusten, maar dat gebeurt vaak niet. Rustplaatsen die door transporteurs worden opgegeven blijken in de praktijk soms niet te bestaan of zijn in zo’n slechte staat dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat er dieren worden uitgeladen, concluderen dierenartsen in een recent onderzoek. 

Het dierenwelzijn is ernstig in het geding. De minister heeft daarom besloten deze transporten op te schorten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft geen certificaten meer af voor veetransporten waarbij de dieren buiten de EU moeten rusten. De veetransporten zijn pas weer toegestaan als ‘het dierenwelzijn voldoende is geborgd’, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer.

Jaarlijks stelt Nederland ruim 30.000 dieren, met name runderen, op verre veetransporten naar niet-EU-landen. De meeste van hen gaan naar Rusland, of rusten daar op weg naar andere landen.

Natuurlijk gaan onze campagnes door om ervoor te zorgen dat andere Europese landen dit goede voorbeeld volgen en dat veetransporten naar verre landen buiten de EU voorgoed verboden worden.

 

Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).