Zoekpictogram

Actie: toekomst zonder vee-industrie

News Section Icon Gepubliceerd op 11-5-2020

Varkens in valle stal

Als de coronacrisis één ding duidelijk maakt, is dat het van levensbelang is om anders met dieren om te gaan. De handel in wilde dieren en de markten waar ze verkocht worden, moeten aan banden worden gelegd.

Maar dat is niet het enige. De intensieve vee-industrie, waar duizenden dieren op elkaar gepropt zitten onder onhygiënische omstandigheden, is een tikkende tijdbom. Nu meer dan ooit is het tijd voor actie en échte verandering.

Daarom zijn wij een internationale petitie gestart waarbij we de belangrijkste organisaties, waaronder de Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie en de Wereldbank oproepen om te kiezen voor een gezonde toekomst en voor een einde aan de vee-industrie.

Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “De huidige vee-industrie, die massaal dieren opsluit en uitbuit, die de aarde uitput en een voedingsbodem is voor ziektes, is een onhoudbaar systeem. Deze crisis dwingt ons te kiezen voor een betere, gezonde toekomst. Internationale organisaties en overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en werken aan een nieuw en gezond voedselsysteem zonder vee-industrie. Een die de aarde, de dieren en de mensen beschermt.”

Jij kunt de oproep ondersteunen door hier de petitie te ondertekenen.

Nieuw rapport

Tegelijk met de actie publiceren we ons nieuwe rapport (Engelstalig) ‘Is the next pandemic on our plate?' Wetenschappers waarschuwen dat de volgende pandemie uit de vee-industrie kan komen. Als we onze gezondheid, de aarde en het leven van miljarden dieren willen beschermen is het noodzakelijk dat we stoppen met de vee-industrie en omschakelen naar een nieuw en gezond voedselsysteem.

De belangrijkste punten uit het rapport op een rij:

  • Vee-industrie vormt een risico voor de verspreiding van besmettelijke ziektes die van dier op mens overgaan (zoönoses), doordat veel dieren onder slechte, onhygiënische omstandigheden dicht op elkaar gepakt zitten. Ook zorgt de massale ontbossing om veevoer te verbouwen voor ecologische ontwrichting en vergroot deze het contact tussen mensen en wilde dieren.
  • 70% van de antibiotica in de wereld worden gebruikt voor dieren in de veehouderij. Dit werkt resistentie in bacteriën in de hand, waardoor antibiotica niet meer werken en mensen kunnen overlijden aan ziektes die voorheen met antibiotica bestreden konden worden.
  • Dieren zijn geen machines of producten, maar in de vee-industrie worden ze wel zo behandeld. Wij hebben de ethische plicht om beter met hen om te gaan en hen een goed leven te geven met voldoende ruimte voor natuurlijk gedrag. Hun gezondheid moet centraal staan.
  • Een gezond voedselsysteem put de aarde niet uit, maar werkt met natuurlijke kringlopen. Dieren kunnen een rol spelen in dit systeem, maar enkel op een veel kleinere schaal dan in de huidige situatie. Hun welzijn en gezondheid moeten centraal staan en ze moeten voer krijgen dat niet voor menselijke consumptie geschikt is.
  • Sterke vermindering van de consumptie van dierlijke producten is noodzakelijk om op een duurzame manier de wereldbevolking te voeden en om klimaatverandering tegen te gaan.
Globe

Je gebruikt een verouderde browser die wij niet ondersteunen. Upgrade je browser om je ervaring en de beveiliging te verbeteren.

Als je hier nog vragen over hebt neem dan contact met ons op via info@ciwf.nl. We streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren. Vanwege de grote hoeveelheid correspondentie die we ontvangen, kan het echter af en toe iets langer duren. Als je vraag dringend is, kun je ook telefonisch contact met ons opnemen via +31 (0)24-3555552 (we zijn bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur).